VWS meldde zich eind oktober bij de VNG met een vraagstuk. Er is een groep van ongeveer 22.000 kinderen die door kinderartsen, soms in zelfstandige centra, maar vaak in ziekenhuizen wordt behandeld. Het budget voor deze groep was nog niet overgeheveld naar het macrobudget voor de uitvoering Jeugdwet.
Het gaat om Jeugd-GGZ zorg met de diagnose ADHD, die niet via het GGZ kader, maar via het medisch-specialistische kader van de Zorgverzekeringswet wordt gedeclareerd. Dat betekent dat er niet met DBC’s wordt gewerkt, maar met zogenaamde DOT’s, net als in de gehele ziekenhuissector.
De middelen die met deze groep gemoeid zijn, ruim € 9 à € 10 miljoen zijn nog niet overgeheveld naar het macrobudget voor de uitvoering van de Jeugdwet.
Het Zorginstituut Nederland, het voormalige CVZ, heeft naar aanleiding van de vraag van een aanbieder bepaald dat deze zorg onder de Jeugdwet zou moeten vallen. Bij gemeenten was deze vorm van zorg echter niet in beeld bij de contractering en ze hebben er ook geen middelen voor ontvangen. Tevens zijn er op dit moment geen exacte cijfers bekend.
Actueel
Om te waarborgen dat kinderen net als in 2014 ook in 2015 voor ADHD behandeld kunnen worden door een kinderarts, vindt er overleg plaats met alle betrokken partijen, o.a. de ministeries van VWS, ZN, NVK, NVZ.
De VNG Subcommissie Jeugd onderstreepte eind oktober al bestuurlijk dat het voor gemeenten niet haalbaar is om deze zorg voor 2015 nog in te kopen. VWS en VNG zien voor de korte termijn nog maar één mogelijkheid: verzekeraars vragen om de inkoop en betaling in 2015 te doen, hoewel deze zorg formeel onder de Jeugdwet valt.
Uitkomst
Uitkomst van de gevoerde gesprekken is dat de VNG en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) meewerken aan een oplossingsrichting, waarbij verzekeraars namens gemeenten deze zorg in 2015 kunnen inkopen en afhandelen.
Op dit moment wordt dit voorstel verder uitgewerkt en getoetst op haalbaarheid. Wij verwachten binnen een paar dagen duidelijkheid. Zodra dit het geval is informeren wij gemeenten.
Vanaf 2016 gaat het budget definitief over naar de gemeenten en wordt het toegevoegd aan het macrobudget Jeugd, en kunnen zij deze zorg ook bij deze partij, of anderen, zelf inkopen.