In de vandaag uitgebrachte monitor Toegankelijkheid van Zorg concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat de toegang tot zorg in Nederland nog steeds onder druk staat. Wel zijn er verschillen te zien tussen de sectoren.
De wachttijden in de ggz blijven onverminderd hoog. We zien dat voor alle diagnosegroepen de maximale aanvaardbare wachttijd die zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen hebben afgesproken wordt overschreden. Deze zogenoemde Treeknorm is voor aanmelding vastgesteld op vier weken wachttijd en voor behandeling ligt die op tien weken. De NZa verwacht dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars afspraken maken om de toegang tot de ggz te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het verkennend gesprek binnen de mentale gezondheidsnetwerken. De samenwerking in deze netwerken tussen huisartsen, het sociale domein en de ggz kunnen bijdragen dat mensen met mentale klachten beter, sneller en meer op maat worden geholpen. Dit kan bijdragen aan de toegankelijkheid van de ggz.
Om knelpunten in de toegankelijkheid van de ggz beter in beeld te brengen, heeft de NZa de regels voor zorgaanbieders aangepast. Vanaf 2026 is het verplicht om de verwijsdatum van de patiënt te registreren en te vermelden op de declaratie. Uit deze gegevens kunnen we betrouwbaardere en completere wachttijden afleiden. Omdat zorgaanbieders de wachttijden niet meer apart hoeven door te geven, vermindert dit ook de administratieve lasten. Zorgverzekeraars kunnen met deze informatie mensen ook beter bemiddelen naar een plek met kortere wachttijden.
De daling van het aantal wachtenden in de langdurige zorg zet door. Vooral in de verpleging en verzorging is deze daling opvallend. Het aantal mensen dat wacht op zorg is weer op het niveau van 2022. In de gehandicaptenzorg en de langdurige ggz zien we dat het aantal wachtenden, na een piek in januari, weer ongeveer op hetzelfde niveau zit als daarvoor.
Landelijk is een lichte daling zichtbaar in de wachttijden voor behandeling in de medisch-specialistische zorg. Er zijn wel regionale verschillen. In het algemeen zien we dat er in 2024 iets meer mensen zijn behandeld in ziekenhuizen en klinieken dan het jaar ervoor. Opvallend is dat in sommige regio’s de wachttijd voor een bezoek aan de polikliniek even lang of langer is als de wachttijd voor behandeling. Doorgaans wachten mensen korter op een afspraak in de polikliniek dan op een behandeling.