Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Uitvoering energietoeslag: CDA wil compensatie voor gemeenten

Het CDA wil dat gemeenten die vorig jaar bij de uitvoering van de energietoeslag met een tekort kwamen te zitten, financiële compensatie krijgen van het Rijk. Dat staat in een motie die de Tweede Kamerfractie van de partij heeft ingediend. De motie komt volgende week in stemming.

Divosa 16 februari 2023

Aanleiding voor de motie is de Divosa-rapportage over de financiële toereikendheid van de energietoeslag. Daaruit blijkt dat de regeling zelf een succes is omdat gemeenten negentig procent van de inwoners met een laag inkomen hebben bereikt. Maar juist door het hoge bereik zijn financiële tekorten ontstaan. Bijna de helft van de gemeenten heeft niet voldoende aan de middelen die het Rijk beschikbaar heeft gesteld.

Het CDA wijst er in de motie op dat gemeenten de regeling op verzoek van de landelijke overheid uitvoerden. De partij vindt verder ‘dat de toezegging van een financiële garantie van het kabinet aan gemeenten moet worden nagekomen’. Wat het CDA betreft kan het tekort ook worden verrekend bij een (extra) toekenning dit jaar.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.