Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

UWV: arbeidsparticipatie Wajongers gestegen

De arbeidsparticipatie van Wajongers en mensen met een WGA-uitkering is gestegen. Dit blijkt uit de Monitor Arbeidsparticipatie van UWV. Het aantal mensen met een Wajong-uitkering dat werkt nam in 2016 toe tot 57.800. Dit is 1.400 meer dan het jaar ervoor. Ongeveer 5,5 procent van de Nederlandse bedrijven had eind 2016 één of meerdere Wajongers in dienst.

UWV 27 februari 2018

Tussen 2015 en 2017 heeft UWV Wajongers ingedeeld naar arbeidsvermogen. Voor het eerst is er daarom inzicht te geven in de arbeidsparticipatie van Wajongers met arbeidsvermogen. Bijna de helft van hen is eind 2016 aan het werk, circa drie vijfde bij een reguliere werkgever en twee vijfde in of via de Sociale Werkvoorziening (SW). Het aantal Wajongers dat bij een reguliere werkgever werkt, neemt toe. In 2016 was de stijging sterker dan in 2015. Bij de SW-bedrijven neemt hun aantal juist af als gevolg van de sluiting van de Sociale Werkvoorziening.

Uit het onderzoek blijkt dat het aandeel Wajongers dat werkt met loondispensatie of ondersteuning van een jobcoach verder toeneemt. Om meer werknemers met een Wajong-uitkering aan het werk te helpen en te houden, lijkt meer ondersteuning nodig. Het rapport laat ook zien dat Wajongers vaker hun werk behouden en vaker - na verlies van werk- opnieuw werk vinden. Toch vindt een aanzienlijk deel langdurig geen werk, nadat zij hun baan hebben verloren.

Over de Monitor Arbeidsparticipatie

UWV brengt jaarlijks de Monitor Arbeidsparticipatie uit, waarin we naast de arbeidsdeelname van Wajongers ook de ontwikkeling van de arbeidsparticipatie beschrijven van mensen met een WGA-uitkering en mensen van wie de aanvraag voor een WIA-uitkering is afgewezen, de ‘WIA 35-minners’. Voor het eerst sinds 2008 ziet UWV bij al deze groepen een toename van de arbeidsparticipatie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.