Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Versterken van participatie geen technische kwestie

De Tweede Kamer bespreekt aanstaande maandag het Wetsvoorstel versterking participatie op decentraal niveau. De VNG benadrukt bij de Kamerleden dat het versterken van participatie geen technische kwestie is. Dit vraagt om flankerend beleid en goede ondersteuning van gemeenten.

VNG 20 oktober 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Draagvlak voor de wet is groot

We onderschrijven in onze inbreng op het wetgevingsoverleg het belang van een goede inbedding van participatie in gemeenten. Gemeenten vinden mét de Kamer een betrouwbare overheid en een goed bestuur belangrijk. De coalitieakkoorden uit 2022 laten zien dat gemeenten zich willen inzetten om het vertrouwen in het lokale bestuur te vergroten. Via proces van het opstellen van een participatieverordening kan een goed en gestructureerd gesprek worden gevoerd over de rol, inhoud en vorm van participatie in de volle breedte.

Versterken van participatie niet zomaar een technische uitrol

Het is essentieel dat gemeenten goed worden toegerust om participatie en uiteindelijk de verordening goed vorm te geven. We spreken richting de Kamer onze zorg uit over het gemak waarmee wordt gesteld dat het niet gaat om een taakverzwaring, aangezien gemeenten nu al een inspraakverordening hebben. De wetgeving vormt een keuzepakket voor gemeenten: ze moeten zelf de wet implementeren en keuzes maken. Dat is niet zomaar een technische uitrol, het is een proces. En zoals altijd geldt ook hier: elke euro die je in democratie investeert is welbesteed.

Flankerend beleid noodzakelijk

Uit contact met gemeenten die - vooruitlopend op de wet - al een participatieverorderning hebben opgesteld, blijkt dat het opstellen van een verordening ingewikkeld is. Daarom denken we dat andere gemeenten hier nog meer moeite mee hebben. Met goed flankerend beleid moeten alle gemeenten in staat worden gesteld om de wet goed en binnen de gestelde overgangstermijn te kunnen implementeren.

Faciliteer gemeenten en gemeenteraden maximaal

In onze inbreng geven we de Kamerleden enkele suggesties hoe gemeenten goed ondersteund kunnen worden. Kort samengevat: faciliteer gemeenten en gemeenteraden maximaal, zodat zij de wet kunnen gebruiken om de betrokkenheid van inwoners bij de politiek te vergroten en het niet blijft bij een stuk papier.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.