VNG doet Oproep aan de Kamer: investeer in samenhangend jeugdbeleid
Kinderen en jongeren zijn onze toekomst. Toch staat hun ontwikkeling steeds meer onder druk door verkokering, tijdelijke financiering en bezuinigingen. Gemeenten en samenwerkingsverbanden passend onderwijs luiden daarom opnieuw de noodklok.
VNG 16 May 2025
In een brief aan de vaste Kamercommissie OCW roept de VNG op tot structurele samenwerking vanuit een integrale Jeugdagenda.
Download de
Inbreng ommissiedebat Passend Onderwijs
Gemeenten en samenwerkingsverbanden zien dagelijks hoe versnipperd beleid en gebrek aan structureel geld het onmogelijk maken om jongeren écht centraal te stellen. In de Kamerbrief over passend onderwijs ontbreekt opnieuw een samenhangende visie. 'Niet het systeem moet leidend zijn, maar de ontwikkelkansen van kinderen en jongeren,' stellen de ondertekenaars.
Onhoudbaar stelsel, groeiende problemen
De cijfers liegen er niet om: 70.000 kinderen en jongeren zitten thuis zonder onderwijs, één op de zeven jongeren ontvangt jeugdhulp, en het speciaal onderwijs blijft groeien. Jonge kinderen komen te vaak terecht in zwaardere zorg, omdat passende ondersteuning in onderwijs en kinderopvang ontbreekt.
Verkokering belemmert lokale aanpak
Gemeenten investeren in preventie, laagdrempelige hulp en een sterke sociale basis. Maar beleidslijnen als de Verbeteragenda Passend Onderwijs, de Hervormingsagenda Jeugd en de Stelselherziening Kinderopvang sluiten onvoldoende op elkaar aan. Succesvolle pilots zoals Zorg in Onderwijstijd dreigen te verdwijnen door het uitblijven van structurele financiering.
Een recente en zorgelijke ontwikkeling is de aangekondigde afschaffing van de Onderwijskansenregeling (OKR). Deze regeling biedt juist ondersteuning aan leerlingen die dat het hardst nodig hebben. Door deze bezuiniging verdwijnt een bewezen effectieve aanpak die de basis vormt onder kansengelijkheid in het onderwijs.
Structurele oplossingen dringend nodig
De boodschap van gemeenten en samenwerkingsverbanden is helder: geef ruimte, maak structureel geld vrij en zet in op één integrale aanpak rond jeugd en gezin. Alleen dan kunnen we investeren in kansengelijkheid – in plaats van deze verder af te breken.