Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

VNG: Verbeter digitale toegankelijkheid gemeentelijke websites

Websites en mobiele apps van (inter) gemeentelijke organisaties waarvan de minimale status voor digitale toegankelijkheid op 1 februari 2024 is verlopen, worden als ontoegankelijk aangemerkt. Dat staat in de brief die de minister van BZK naar een aantal organisaties, waaronder gemeenten heeft gestuurd.

VNG 21 februari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Digitale toegankelijkheid statussen

In het kader van het Besluit digitale toegankelijkheid overheid (Bdto) zijn statussen ontwikkeld om inzicht te geven waar overheidsinstellingen staan in hun digitale toegankelijkheid. Er zijn 5 type statussen: A, B, C, D en E.

Een A-status wordt behaald wanneer een toegankelijkheidsonderzoek uitwijst dat de website of mobiele app voldoet aan alle toegankelijkheidseisen. Bij een B-status blijkt uit een door de organisatie uitgevoerde toegankelijkheidsonderzoek, dat ze niet geheel voldoen.

Bij een C-status is een verklaring gepubliceerd en een toegankelijkheidsonderzoek ingepland. Is dit niet het geval gaat de C-status naar een D-status of E -status.

Websites en applicaties

In Nederland hebben 4,5 miljoen mensen problemen met het lezen, begrijpen en gebruiken van websites en (mobiele) applicaties (apps). Het Bdto verplicht overheidsinstanties om websites, apps, intra- en extranetten te voldoen aan toegankelijkheidseisen zodat burgers met een visuele, auditieve of cognitieve beperking daarvan kunnen gebruik maken. Bovendien zijn overheidsinstanties verplicht om voor al hun websites en apps een toegankelijkheidsverklaring te publiceren.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.