Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Wat kunt u verwachten van release iWmo 3.1 en iJw 3.1?

Na de major release van de iWMO en iJW-standaarden van januari 2021 staat er op 4 april 2022 een nieuwe release op de planning. De specificaties van de release zijn drie weken geleden gepubliceerd door Zorginstituut Nederland. De wijzigingen focussen op procesverduidelijking en beperking van variëteit in gebruik van de iStandaarden. Daarnaast moeten ze een beperkte technische impact hebben. Ondanks dat deze release omschreven is als minor release, zijn er toch een aantal belangrijke wijzigingen die de nodige aandacht vragen. Welke wijzigingen zijn dit?

20 oktober 2021

1. Vanaf release 3.1 kunnen de 303/304-berichten niet meer gebruikt worden

Vanaf 4 april 2022 kunnen er geen declaraties via het berichtenverkeer meer plaatsvinden over de periode van 2020 en eerder. Dit betekent dat u voor deze tijd alle declaraties over deze periode moet hebben afgerond.

2. Alleen iJw: afwijzing verzoek om toewijzing (VOT) in verband met woonplaatsbeginsel moet binnen twee weken

Wanneer een verzoek om toewijzing (VOT) wordt afgewezen in verband met het woonplaatsbeginsel moet dit binnen twee weken aan de zorgaanbieder worden gecommuniceerd. Vanaf release 3.1 moet het veld met de gemeente die wel verantwoordelijk is verplicht gevuld worden in het 319-bericht.

3. Nieuwe redenen bij corrigeren van toewijzing

Het is lastig om onderscheid te maken tussen ongeldige toewijzingen en geldige één-dags- toewijzingen. Om hier meer duidelijkheid over te geven worden er nieuwe redenen van wijziging van de toewijzing geïntroduceerd.
Reden 13 Verwijderd geeft aan dat de toewijzing ten onrechte is verstuurd. Je ontvangt een nieuwe toewijzing waarin de einddatum gelijk is aan de startdatum en reden 13 wordt meegegeven in het bericht.
Reden 14 Administratieve correctie kan gebruikt worden om een invoerfout te herstellen. Wanneer er een invoerfout zit in een veld dat achteraf niet gewijzigd kan worden, zal de toewijzing ingetrokken worden met reden 13 en wordt er een nieuwe toewijzing afgegeven.

4. Extra maatregel ter voorkoming dubbel declareren

Tot nu toe is het mogelijk om op twee manieren een correctie in te dienen over een eerder gedeclareerde periode. Vanaf release 3.1 is het alleen mogelijk een correctie in te dienen door de eerder ingediende factuurregel volledig te crediteren en deze opnieuw met het juiste volume in te dienen.

5. Alleen iWmo: aanscherping versturen start- en stopberichten

Een start- of stopbericht mag pas gestuurd worden wanneer de daadwerkelijk toegewezen zorg wordt gestart of beëindigd. Als een gemeente geen apart intakeproduct ingekocht heeft, mag de start-zorg pas worden verstuurd nadat de intake is geweest en het toegewezen zorgproduct wordt ingezet. Wanneer een gemeente wel een apart intakeproduct ingekocht heeft, heeft u twee verschillende toewijzingen. Eén voor de intake en één voor de daarna geïndiceerde zorgvorm. Op beide toewijzingen moeten start- en stopberichten verstuurd worden.

Naast deze wijzigingen zijn er nog een aantal kleinere wijzigingen en worden bestaande regels uit release 3.0 verduidelijkt. Binnenkort zullen wij een nieuwe blog schrijven waarin wij verder zullen inzoomen op een aantal belangrijke wijzigingen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Stef Verhage