Stoere Amerikaanse soldaten versus vriendelijke beroepskrachten in een wijkteam. War on terror versus stimuleren van eigen kracht in de wijk. Moderne technologische wapensystemen versus haperende computers. Het Amerikaanse leger en sociale wijkteams verschillen dag en nacht van elkaar. Toch is er een belangrijke overeenkomst! Nieuwsgierig? Lees ons artikel over de After Action Review.
De Amerikaanse Strijdkrachten maken sinds jaar en dag gebruik van de After Action Review (AAR). Een eenvoudige en gestructureerde methode om militaire operaties te evalueren. Ook voor wijkteams is de methode goed bruikbaar. De AAR levert lessen op over wat goed gaat en hoe het een volgende keer beter kan. Belangrijke informatie voor iedere beroepskracht in een sociaal wijkteam.
Aanpak
Ieder wijkteam bepaalt na afloop van een activiteit zelf of een AAR nodig is. De focus in een AAR ligt op lessen die zijn geleerd (wat) en het leerproces (hoe en waarom). Beroepskrachten in een wijkteam voeren de AAR zelf uit en beantwoorden vier eenvoudige vragen:
Wat had er moeten gebeuren?
Wat is er werkelijk gebeurd?
Waarom waren er verschillen?
Wat kunnen we als wijkteam van deze ervaring leren?
De structuur en de volgorde van de vragen dwingen beroepskrachten om eerst te spreken over de feiten (wat is er gebeurd en wat had er eigenlijk moeten gebeuren?) Pas daarna komt aan de orde waarom er sprake is van een verschil en wat het wijkteam kan leren van deze ervaring.
Randvoorwaarden
Een AAR kan succesvol uitgevoerd worden als:
iedere beroepskracht in een wijkteam wil leren van een activiteit;
de AAR wordt uitgevoerd op het moment dat de afgeronde activiteit nog vers in het geheugen zit;
de schuldvraag niet wordt gesteld;
alle betrokken beroepskrachten nog beschikbaar zijn;
er voldoende vertrouwen en ruimte is voor een open dialoog. Eventueel kan deze ruimte worden gecreëerd door gebruik te maken van een externe facilitator, bijvoorbeeld beroepskracht uit een ander wijkteam.
Verder lezen en kijken