Menu

Filter op
content
Zorg&Sociaalweb
0

Zorg en veiligheid: de kracht van de combinatie

De complexiteit van thema’s als huiselijk geweld, radicalisering en jeugdcriminaliteit vraagt om een integrale aanpak van zowel het zorg- als veiligheidsdomein. In de City Deal Zorg voor Veiligheid in de Stad werd gesproken over ‘een krachtige combinatie’. Het belang van deze samenvoeging wordt anno 2023 inmiddels breed gedragen. Maar dat is niet altijd het geval geweest. Wat waren de ontwikkelingen van de afgelopen jaren op het gebied van zorg en veiligheid? Wat is de (potentiële) kracht van de combinatie? En slagen we er al in om die te benutten? Domeinoverstijgende samenwerking is niet eenvoudig en vraagt veel van professionals. Hoe zorg je ervoor dat de leefwereld centraal blijft staan? En waarom krijgen ervaringsdeskundigen nog zo moeilijk een voet tussen de deur?

7 februari 2023

Ik heb criminologie gestudeerd, de wetenschap die ‘crimineel gedrag’ bestudeert. Het gaat echter niet alleen over de aard, omvang en oorzaken van criminaliteit, maar ook over de reactie van de maatschappij op crimineel gedrag. Juist die combinatie boeide me. In mijn tijd als reclasseringswerker heb ik ‘in het echt’ ondervonden dat criminelen ook gewoon mensen zijn. En hoge functionarissen ook trouwens: als ik naar de rechtbank moest om als deskundige te getuigen, probeerde ik me voor te stellen dat de rechter die ochtend ook gewoon haar sokken had aangetrokken. Om de zenuwen wat te dempen. Een gouden tip van een ervaren collega.

Complexiteit en balans

Het is een boeiend werkveld, dat van zorg en veiligheid. In de City Deal Zorg voor Veiligheid in de Stad (2017-2019) werd gesproken van ‘een krachtige combinatie’. Inmiddels ben ik zover dat ik durf te stellen dat het alléén in combinatie krachtig is. Hoe kun je immers goede zorg leveren als de veiligheid onvoldoende is gewaarborgd? En hoe kun je de veiligheid duurzaam waarborgen als er geen passende zorg is voor de persoon die grensoverschrijdend gedrag vertoont? Je leest het hier in het online magazine ‘Zorg & Veiligheid: twee werelden, één opgave’.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.