Voor gemeenten is er nu een actueel spoorboekje over de transitie jeugdzorg. Een handige leidraad bij het transitieproces en de mijlpalen die daarbij horen. Het spoorboekje omvat een stappenplan over alle zaken die gemeenten geregeld moeten hebben om op 1 januari 2015 de verantwoordelijkheid voor de jeugdhulp over te nemen.
Hierbij biedt het Transitiebureau Jeugd u een focuslijst aan, die u kunt gebruiken als hulpmiddel bij de verdere implementatie van de Jeugdwet. Gelet op de korte tijd tot aan 1 januari 2015, is het van belang om bij de implementatie te focussen op een aantal thema’s. In dit document bieden wij tien belangrijke zaken die randvoorwaardelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van de jeugdhulptaken.
Gemeenten hebben in hun regionale transitiearrangementen (RTA’s) afspraken gemaakt over continuïteit van zorg in 2015. Sindsdien zijn de regio’s verder gegaan met de uitwerking van deze RTA’s en de invulling van de arrangementen op gemeentelijk niveau.
Met deze focuslijst wil het Transitiebureau ingrediënten bieden aan gemeenten om te zorgen dat zij klaar zijn op 1 januari 2015, zonder dat dit een blauwdruk of compleet stappenplan is. Gemeenten kunnen deze focuslijst gebruiken als checklist bij hun eigen planning in 2014.
De keuzes die gemeenten maken en de exacte resultaten op 1 januari 2015 zijn altijd afhankelijk van de lokale en regionale context en het ambitieniveau van een gemeente. 2015 kan een overgangsjaar zijn, waarin met huidige aanbieders wordt gewerkt op basis van het RTA. Gemeenten kunnen kiezen om bepaalde zaken zoveel mogelijk ‘bij het oude’ te laten, zoals crisiszorg. Daarnaast is er een aantal zaken waar gemeenten zelf niet direct aan de lat staan, maar waar het Rijk of VNG aan zet zijn, zoals helderheid bieden over het woonplaatsbeginsel (Rijk) en het maken van afspraken over landelijke inkoop (VNG). Deze zaken, die wel van invloed zijn op wat gemeenten kunnen doen, zijn beschreven in het ge-update Transitieplan dat in maart 2014 is gepubliceerd.