Sinds het bestaan van het digitale domein is er een verscheidenheid aan digitale data beschikbaar. Zo ook voor gemeenten. Met datagedreven werken maken gemeenten gebruik van de beschikbare data om zo hun beleid te verbeteren, resultaten te meten, om vervolgens hun beleid daarop weer af te stemmen. Datagedreven werken heeft dus een publieke meerwaarde voor zowel gemeenten als inwoners. Zeker in het sociaal domein.
Iedereen die zich online begeeft, laat bewust of onbewust data achter. Ook descriptieve informatie van bijvoorbeeld keukentafelgesprekken zijn toepasbaar bij datagedreven werken. Gemeenten kunnen deze data verzamelen en met behulp van data-analyse tot nieuwe inzichten komen.
Een datagedreven organisatie heeft veel voordelen in vergelijking met een traditionele organisatie. Doordat een datagedreven organisatie inzicht heeft in de resultaten, kan er bij tegenvallende resultaten aan de juiste knoppen worden gedraaid om bij te sturen. Ook is het mogelijk om grip te krijgen op de kosten en baten in het sociaal domein. Zo is te zien welke interventies wel of niet werken. Het is een effectief middel om te zien welke ontwikkelingen er zijn en hoe interventies in beleid mogelijk doorwerken in de toekomst. Daarnaast zijn er volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid (2019) (1) nog andere bijkomende voordelen:
Met datagedreven werken komen ook andere vraagstukken om de hoek kijken. Want waar wil je überhaupt beginnen? Je kan als organisatie wel veel data ter beschikking hebben, maar welke vraagstukken zijn relevant om te beantwoorden? Waar wil je als organisatie op sturen? Welke KPI’s en variabelen heb je hiervoor nodig en welke juist niet?
Gemeenten kunnen te maken krijgen met ontbrekende data of onvoldoende gestructureerde data om tot de nodige informatie te komen. Ook is het belangrijk om stil te staan bij wie de data aanlevert en op welk moment. Tot slot dienen organisaties rekening te houden met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG): wie met data werkt, moet goed weten hoe je data opslaat en wie er toegang toe hebben. Hierbij draait het om technisch maatregelen die de privacy kunnen waarborgen.
Gemeenten die aan de slag willen met datagedreven werken komen er al snel achter dat datagedreven werken niet in één dag te implementeren is. Het doorvoeren van een nieuwe werkwijze kost tijd en moeite. Maar het biedt ook kansen en vele nieuwe inzichten voor gemeenten.
(1)Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid (juli 2019) Datagedreven werken: wat is er voor nodig?
Berichtenverkeer – rijke bron van informatie binnen het sociaal domein
ArtikelenKamerbrief over Nadere informatie over gegevensverzameling door de NZa ten behoeve van de doorontwikkeling van de zorgvraagtypering
Kamerstuk: kamerbriefNictiz en Zorginstituut tekenen bestuurlijke overeenkomst voor meer beschikbaarheid van data
Nieuws-persberichtAanbiedingsbrief bij antwoorden op Kamervragen over voorlopig politiek akkoord op European Health Data Space
Kamerstuk: kamerbrief