Mijn zoon woont samen met zijn vriendin. Hij heeft een Wajong uitkering, en zij is net afgestudeerd en nog geen werk. Ze krijgen dus bijstand. Nu heeft die vriendin via een uitzendbureau wat werk gekregen (tijdelijk). Ze krijgt dus wat loon en ook reiskostenvergoeding. Nu telt de gemeente het loon en de reiskostenvergoeding samen op als inkomsten. En dat wordt samen in mindering gebracht op de bijstand. Nu moet ze dus de reiskosten zelf betalen om naar haar werk te komen. Dat lukt niet van de bijstandsuitkering. Mag dit wel?
Dat hangt er vanaf of het een onbelaste of een belaste reiskostenvergoeding betreft. Een belaste reiskostenvergoeding telt als inkomen en moet worden gekort op de bijstandsuitkering. Een onbelaste reiskotenvergoeding is vrijgelaten.
Uitgangspunt bij de bijstandsverlening is dat alle middelen (inkomen of vermogen) in aanmerking worden genomen. De uitzonderingen op dit uitgangspunt worden limitatief opgesomd in de artikelen 31 t/m 34 Pw.
Met betrekking tot een reiskostenvergoeding is relevant dat op grond van artikel 31 lid 2 onder g Pw vergoedingen en verstrekkingen als bedoeld in artikel 31 lid 1 onder f en g Wet op de loonbelasting 1964 worden vrijgelaten (tenzij voor deze vergoedingen en verstrekkingen bijstand zou worden verleend).
Op grond van artikel 31 lid 1 onder f Wet op de loonbelasting 1964 kunnen reiskosten door een werkgever belastingvrij worden verstrekt aan een werknemer. Daarvoor is vereist, dat de vergoeding niet hoger is dan € 0,19 p/km of, indien per openbaar vervoer wordt gereisd, niet hoger is dan de kosten van dit openbaar vervoer. Voldoet een reiskostenvergoeding hier niet aan, dan is deze belast. En de consequentie daarvan is dan dus ook, dat deze reiskostenvergoeding niet valt onder vrijlatingsbepaling van artikel 31 lid 2 onder g Pw. Een belaste reiskostenvergoeding moet daarom, anders dan een onbelaste reiskostenvergoeding, als inkomen in aanmerking worden genomen (zie ook CRvB 30 oktober 2019, ECLI:NL:CRVB:2018:3513).