Het pgb is als instrument verankerd in meerdere zorgwetten. Kamerleden Bergkamp (D66) en Sazias (50PLUS) constateren dat er voor het pgb binnen de Wlz een 'protocol gebruikelijke zorg' is opgesteld door het CIZ, om te verduidelijken wat gebruikelijke zorg is en welke zorg dus wel en niet onder het pgb valt.(1) Omdat het ontbreken van een dergelijk protocol voor de Wmo en Zvw kan leiden tot verschillen in de toekenning van zorg, dienden deze Kamerleden begin april een motie in om de regering te laten onderzoeken (in overleg met de VNG, V&VN en ZN) of er in de praktijk behoefte is aan meer handvatten met betrekking tot het vaststellen van gebruikelijke zorg.
In deze kamerbrief informeert minister De Jonge (VWS) de Kamer over de uitvoering van deze motie, na contact te hebben gezocht met de VNG, V&VN en ZN.
Wmo 2015
In de Wmo 2015 wordt gebruikelijke hulp gedefinieerd als "hulp die naar algemeen aanvaarde opvattingen in redelijkheid mag worden verwacht van de echtgenoot, ouders, inwonende kinderen of andere huisgenoten".(2) De minister geeft aan dat de Wmo 2015 veel ruimte laat voor de gemeenten om beleid in te vullen, waarbij maatwerk voorop dient te staan. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is het bieden van passende ondersteuning van mensen in hun zelfredzaamheid en participatie.
Het is aan de gemeenten om in de verordening nader invulling te geven aan wat onder gebruikelijke hulp moet worden verstaan. De gemeente voert daarbij onderzoek uit naar de omvang van de gebruikelijke hulp in elke specifieke situatie. De VNG geeft aan dat gemeenten hiermee uit de voeten kunnen en dat geen behoefte is aan meer handvatten. Een landelijk protocol zou bovendien botsen met het maatwerkprincipe.
Zorgverzekeringswet
Uit het overleg met V&VN en ZN blijkt echter dat er voor het Zvw-pgb wel behoefte is aan meer handvatten bij het vaststellen van wat gebruikelijke zorg is. Het voorstel van deze organisaties is om samen met het ministerie VWS, Per Saldo en andere cliëntenorganisaties een 'factsheet gebruikelijke zorg voor volwassenen in de Zvw' te maken. Bestaande documenten over gebruikelijke zorg (bijvoorbeeld beleidsregels indicatiestelling van het CIZ) kunnen daarbij als inspiratie dienen. De factsheet zal naar verwachting in het najaar gereed zijn.
Lees hier de kamerbrief.
(1) Kamerstukken II, vergaderjaar 2017–2018, 34 104, nr. 213.
(2) Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, artikel 1.1.1.