Overzicht van antwoorden op de vragen waarom de Wajong-regeling verandert in 2020 en vanaf 2021 en wat er verandert. De Wajong wordt gewijzigd om de wet beter te laten werken en begrijpelijker te maken.
Waarom wordt de Wajong veranderd?
Op dit moment zijn er erg veel verschillende regels in de Wajong. Daardoor is de wet moeilijk te begrijpen en ook zijn er regels die niet goed werken, bijvoorbeeld:
omdat je inkomen niet hoger wordt als je meer werkt.
omdat je uitkering verlaagd wordt of vervalt als je onderwijs volgt.
omdat je bang bent om de Wajong te verliezen als je gaat werken.
omdat je bang bent dat je niet meer terug kunt naar de Wajong, als je geen werk meer hebt.
De regels gaan veranderen. Het belangrijkste is dat wanneer je gaat werken je erop vooruit gaat. Of als je een opleiding wilt volgen, je je uitkering kunt behouden. Uitgangspunt van de nieuwe wet is dat werken en jezelf ontwikkelen moet lonen. Zo krijg je meer kansen in de maatschappij.
Vanaf 1 september 2020 gaan de studiemaatregelen in. Dit betekent dat wanneer je gaat studeren je je Wajonguitkering kunt behouden. Dat geldt ook voor Wajongers die al eerder een opleiding zijn begonnen.
Op 1 januari 2021 gaan de regels die te maken hebben met de hoogte van de Wajong uitkering in. Dat geldt ook voor de regels wanneer Wajong stopt of het recht op Wajong juist weer herleeft.
Als je werkt of gaat werken heb je een hoger inkomen dan als je alleen een uitkering hebt.
Als je werkt houd je naast je uitkering 30 cent van iedere euro die je verdient.
Als je werkt met loondispensatie houd je meer dan 30 cent per euro.
Als je een opleiding doet of gaat doen behoud je je hele Wajong-uitkering.
Als je een opleiding doet, heb je mogelijk recht op Wajong2015.
Als je Wajong-uitkering is gestopt kan je, tot je AOW, terugkomen in de Wajong.
Als je een re-integratie traject volgt maak je afspraken met UWV. Een afspraak kan zijn om aanbod van passend werk te accepteren. Je bent dan verplicht om passend werkaanbod te accepteren.
Als je in de Wajong zit kan je zelf je uitkering stoppen. Net als in de Wajong2010 en Wajong2015.
UWV gaat voor alle Wajongers de nieuwe met de oude regels vergelijken. Als hieruit blijkt dat je door de nieuwe regels op een lager inkomen zou uitkomen dan nu, krijg je een garantiebedrag. Dit zorgt ervoor dat je inkomen hetzelfde blijft.
Misschien krijg je door de nieuwe regels toch een lagere uitkering. En dus een lager inkomen. Dat is niet de bedoeling. Daarom krijg je een garantiebedrag. Je houdt zo hetzelfde inkomen als met de oude regels. Zo blijft je inkomen hetzelfde.
Je hebt recht op dit garantiebedrag zolang je blijft werken.
Mogelijk wordt je uitkering op basis van de nieuwe regels hoger dan het garantiebedrag.
Bijvoorbeeld als je minder uren gaat werken. Dan krijg je geen garantiebedrag meer.
Verander je van baan of verlies je je baan? Dan geldt het volgende: - Of je vindt binnen 12 maanden een nieuwe baan met hetzelfde aantal uren. Dan neem je het garantiebedrag mee naar je volgende baan. - Of het duurt langer dan 12 maanden, na je WW, voor je een nieuwe baan vindt. Dan gelden de nieuwe regels.
Voor Wajongers die vijf jaar aaneengesloten hebben gewerkt en daardoor bijna in aanmerking kwamen voor instroom in de voortgezette werkregeling wordt een uitzondering gemaakt. Deze groep ontvangt een garantiebedrag op basis van de voortgezette werkregeling, wat tot 100% van het WML betekent.
De Eerste Kamer heeft aandacht gevraagd voor de impact van de coronacrisis op Wajongers, ook in relatie tot het garantiebedrag. De Staatssecretaris heeft beloofd om daar naar te kijken. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om de duur van de garantietermijn aan te passen indien dit nodig is.
Er verandert niets:
Als je kunt werken is de uitkering 70% van het wettelijk minimumloon.
Als je duurzaam geen mogelijkheden tot arbeidsparticipatie hebt is de uitkering 75% van het wettelijk minimumloon. Als je toch iets verdient met werken, dan mag je 25% van wat je verdient houden.
Het maakt hierbij niet uit hoeveel je geld je partner heeft of ontvangt.
Als je niet kunt werken is de uitkering 75% van het wettelijk minimumloon. Als je dan toch een klein inkomen hebt, houd je 25 cent van iedere euro die je verdient. Je behoudt je Wajong-uitkering.
Je mag studeren en tegelijkertijd je hele uitkering behouden.
Als je baan stopt kan je altijd terug in de Wajong-uitkering. Het maakt niet uit waarom je baan stopt. Je kan altijd terug, tot je AOW begint.
Ja, als je een hoog salaris hebt en veel uren werkt, kan je meer inkomen hebben dan het wettelijk minimumloon per maand.
Ja, je salaris is dan vaak hoger, dus je totale inkomen ook.
Bekijk hier de Factsheet over hoe de Wajong gaat veranderen in 2020 en vanaf 2021.