Het pgb-fraudebarrièremodel helpt uw gemeente om fraude met pgb’s te voorkomen of snel te signaleren. In deze vernieuwde handreiking worden maar liefst 29 barrières toegelicht. De handreiking vervangt de versie van januari 2020. Hierin werden 11 barrières toegelicht. De opzet blijft hetzelfde.
De beschreven barrières volgen de 7 fases van het pgb-proces. Denk aan het oprichten van een zorgbedrijf, het aanvragen en toekennen van een zorgbudget en het verlenen van de zorg.
Met een aantal barrières kunt u al op korte termijn een groot effect bereiken. Zo kunt u de voorlichting aan cliënten over de rechten en plichten rondom een pgb al binnen 3 maanden opnemen in het werkproces. De implementatie van barrières die nog meer effect hebben kost over het algemeen wat meer tijd. Een voorbeeld daarvan is het afleggen van huisbezoeken, zowel in het licht van dienstverlening als controle.
Wat levert de barrière mij op? Hoe ziet de barrière er precies uit? Wie is binnen mijn gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering? Wat is de planning? En aan welke voorwaarden moet mijn gemeente voldoen om de barrière succesvol in te voeren? De handreiking geeft u kort en puntsgewijs antwoord op deze vragen. Zo kunt u snel aan de slag met de voor uw gemeente geschikte fraudedrempels.
In het document worden 29 waardevolle barrières toegelicht. Bent u op zoek naar nog meer drempels die u kunt opwerpen tegen pgb-fraude? Kijk dan op www.barrieremodellen.nl voor het complete barrièremodel.
Om het document te kunnen bekijken heeft u een account voor Mijn VNG nodig. Aan de slag met het pgb-fraudebarrièremodel.