Er is een nationale strategie nodig om overgewicht in Nederland aan te pakken. Zonder samenhangend beleid blijft het toch al hoge aantal mensen met overgewicht alleen maar stijgen, met alle grote gevolgen van dien. Dat schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in een notitie in de aanloop naar het Tweede Kamerdebat over leefstijlpreventie, dat donderdag plaatsvindt.
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft op grond van de gehanteerde Body Mass Index (BMI) overgewicht, 16 procent heeft obesitas. Zonder ingrijpen stijgen die percentages de komende jaren verder door. Overgewicht is een groeiend maatschappelijk probleem, dat de gezondheid en kwaliteit van leven van miljoenen Nederlanders raakt en jaarlijks miljarden kost aan onder andere zorg, ziekteverzuim en een lagere arbeidsproductiviteit. Een effectieve en samenhangende aanpak is daarom sociaal én economisch urgent, aldus de ondernemersorganisaties. Zij constateren dat beleid tot nu toe versnipperd is en roepen Kamer en kabinet op tot actie.
VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten voor een integrale landelijke overgewichtsstrategie, gebaseerd op voorkomen, samenwerking, nieuwe behandelopties en investeren. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en technologische innovaties bieden uitzicht op verandering. Zo is inmiddels bekend dat bewegen en gezonde voeding op scholen een groot effect hebben op overgewicht bij kinderen. De ondernemersorganisaties pleiten daarom voor investeringen in gezonde scholen als onderdeel van die nationale strategie.
Ook moet overgewicht in de zorg worden behandeld als een chronische aandoening, waarbij de nadruk ligt op de onderliggende oorzaken, in plaats van alleen de lichamelijke gevolgen bestrijden zoals nu vaak gebeurt. Werkgevers kunnen een bijdrage leveren met bijvoorbeeld fietsbeleid, gezonde bedrijfsrestaurants en leefstijlprogramma’s voor medewerkers. De overheid kan dit stimuleren door gezondheidsbevorderende interventies niet langer als loon in natura te belasten en door de werkkostenregeling te verruimen.
Eerder heeft ook de SER geadviseerd dat gezondheid niet uitsluitend een individuele verantwoordelijkheid is, maar vooral ook een collectieve opgave die vraagt om samenhangend, langdurig beleid.
Onderdeel van die strategie moeten onder meer investeringen zijn in gezonde scholen – meer beweging en gezonde lunches – om over overgewicht bij kinderen tegen te gaan. Ook moet overgewicht in de zorg worden behandeld als een chronische aandoening, waarbij de nadruk ligt op de onderliggende oorzaken, in plaats van alleen de lichamelijke gevolgen bestrijden. Werkgevers kunnen een rol spelen door hun medewerkers te ondersteunen met bijvoorbeeld fietsbeleid, gezonde bedrijfsrestaurants en leefstijlprogramma’s. De overheid kan dit stimuleren door gezondheidsbevorderende interventies niet langer als loon in natura te belasten en door de werkkostenregeling te verruimen.