Almere begint eind dit jaar met de volgende fase van hun fraudebestrijdingsprogramma. "De gemeente is aan het pionieren", zegt sociaal rechercheur Jeffrey Schouten, in Binnenlands Bestuur. Het onderzoek richt zich op mensen die een Participatiewet-uitkering hebben zonder te vermelden dat ze vermogen hebben in het buitenland, maar er is "een hoop bijvangst".
Schouten: "Van de bijna 210.000 inwoners van Almere hebben ongeveer 5300 een uitkering. In die groep zochten we met gebruik van een aantal parameters, zoals de leeftijd en het vakantiegedrag, maar niet specifiek op één nationaliteit. Zo voorkom je dat de Centrale Raad van Beroep (CRvB) je terugfluit vanwege discriminatie. Uit die groep kwamen 573 kandidaten die voldeden aan het risicoprofiel."
Uiteindelijk is door de gemeente Almere naar 27 bijstandsklanten is een onderzoek gestart waarvoor de hulp van het Internationaal Bureau Fraude-informatie (IBF) werd ingeschakeld. Onder andere is een vermogen van 243.000 euro getraceerd op Curaçao. "Daarnaast is er een hoop bijvangst, bijvoorbeeld van mensen die elders verbleven dan hun eigen gemeente", vertelt Schouten.
De gemeente gaat door met onderzoek doen, waarbij telkens gekeken wordt naar één nationaliteit. Volgens Schouten kan dat omdat in de eerste fase diverse nationaliteiten zijn onderzocht. "Uiteindelijk zullen we ons richten op zoveel mogelijk nationaliteiten, ook de Nederlander die een vakantiehuis in het buitenland kan hebben."