Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Amsterdam trekt stekker uit mega-aanbestedingsprocedure sociaal domein

Na zes kort gedingen heeft de gemeente Amsterdam op 19 januari besloten een zeer omvangrijke aanbestedingsprocedure in de Wmo en maatschappelijke opvang/beschermd wonen stop te zetten. De totale opdrachtwaarde van de procedure zou ongeveer anderhalf miljard euro omvatten. Voornaamste aanleiding bleek onduidelijkheid over de verdeling van cliëntplekken. Daarnaast bleek de financieringssystematiek voor MOBW te complex. Dat schrijft wethouder Zorg Simone Kukenheim aan de Amsterdamse gemeenteraad. 

Zorg&Sociaalweb 25 januari 2021

Aanleiding

Aanleiding voor het stopzetten van de procedure was een juridisch advies dat de gemeente had ingewonnen. Aanbieders moeten hun inschrijving kunnen baseren op de wijze waarop het aantal cliënten aan hen wordt toegedeeld. Die transparantie bleek er echter niet te zijn. Onduidelijk was hoe de verdelingssystematiek van de cliëntplekken precies in elkaar stak. Het gebrek aan transparantie resulteerde uiteindelijk in zes kort gedingen tegen de aanbestedingsprocedure.

Daarnaast bleek de gunning voor maatschappelijke opvang en beschermd (MOBW) wonen te complex. Een deel van MOBW is vanaf 1 januari dit jaar overgegaan naar de Wet langdurige zorg. Daardoor krijgen cliënten die MOBW uit de Wmo ontvangen te maken met een ander financieringssysteem. De gemeente Amsterdam heeft wel aangegeven medio 2021 een nieuwe procedure te starten, waarbij dit probleem dan verholpen zou moeten zijn.

Alle onderdelen van de aanbestedingen aanvullende Wmo en MOBW worden ingetrokken, behalve Logeeropvang en Ondersteuning en Opvang van slachtoffers bij Huiselijk Geweld. Op deze onderdelen zijn geen bezwaren binnengekomen.

Gevolgen voor sociale stelsel in Amsterdam

Verwachting is dat de zorg en ondersteuning voor Amsterdammers in de periode tussen het afketsen van de procedure en het opstarten van een nieuwe aanbesteding gewoon doorgang kan vinden. De gemeente verlengt de huidige overbruggingsovereenkomsten aanvullende ondersteuning Wmo en MOBW voorlopig om de zorgcontinuïteit te borgen.

De beslissing om de aanbesteding stop te zetten heeft echter wel een vertragende werking op de hervorming van het Amsterdamse sociale stelsel. Zo zal de opbouw van de Buurtteams, waarbij inwoners kunnen aankloppen voor al hun zorg- en ondersteuningsvragen en waarop de gemeente dit jaar flink wilt inzetten, meer tijd in beslag nemen. Wel blijft de startdatum van de Buurtteams staan, nu gepland op 1 april 2021.

Kukenheim geeft in haar brief aan dat ze door de stopzetting een toename verwacht van gemeentelijke onrechtmatigheid. Hoe groot die onrechtmatigheid is hangt af van de termijn van de overbrugging naar een nieuwe rechtmatige overeenkomst. In combinatie met de inkoopuitgaven van 2020 worden de onrechtmatigheidskosten nu geschat op om en nabij 250 miljoen euro. De gemeente is echter van plan onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar de verbetering van rechtmatige inkoop.

Lees de brief aan de Gemeenteraad

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.