Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Bevel inspectie: verpleeghuis De Forel van L Zorg B.V. in Amersfoort moest ondermaatse zorg direct stoppen

Verpleeghuis De Forel van L Zorg B.V. in Amersfoort, ook wel ‘verpleeghuis Rayan’, moest de zorg stoppen. Dat was het bevel van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) van 31 mei. De zorg aan bewoners moest worden overgedragen aan een andere zorgaanbieder. Dit omdat de zorg zeer ernstig tekortschoot. L Zorg heeft hierop de cliënten en hun vertegenwoordigers niet goed geïnformeerd over het bevel en cliënten niet tijdig overgedragen. Hiermee heeft L Zorg het bevel niet opgevolgd. Daarom is het bevel verlengd en zijn de cliënten alsnog overgedragen.

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd 19 augustus 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Wat was er aan de hand?

Tijdens een onaangekondigd bezoek op 28 mei zag de inspectie:

De bewoners waren vervuild en ze woonden op een sterk vervuilde locatie met hoge gezondheidsrisico’s.

Bewoners kregen niet de zorg en ondersteuning die zij nodig hadden. De zorg was ondermaats, bewoners zaten in een onveilige situatie.

Er waren grote risico’s voor de bewoners bij het krijgen van medicijnen. De controle daarop ontbrak en het personeel was niet deskundig om medicijnen te geven.

Er was onvoldoende personeel. En de zorgverleners die er waren, waren niet deskundig genoeg.

Hoe nu verder

L Zorg B.V. heeft het bevel, nadat het was verlengd, uiteindelijk opgevolgd. De Forel is begin juni gesloten, de bewoners zijn overgedragen aan (een) andere zorgaanbieder(s). L Zorg mag in De Forel pas weer zorg bieden als de inspectie constateert dat de tekortkomingen zijn weggenomen.

Verder waren de conclusies van het bezoek aan De Forel voor de inspectie aanleiding ook te kijken naar de zorg die L Zorg op andere locaties biedt.

Een bevel van de inspectie is een zware maatregel. Gezien de ernst van de situatie en de acute risico’s voor de bewoners legde de inspectie in dit geval een bevel op.

De inspectie publiceert dit nu pas, omdat L Zorg bij de rechter een ‘voorlopige voorziening’ had aangevraagd tegen (publicatie van) het bevel. In augustus heeft L Zorg dat verzoek weer ingetrokken.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.