Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Einde verscherpt toezicht voor Stichting het Robertshuis

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het verscherpt toezicht op het Robertshuis beëindigd. Het Robertshuis biedt jeugdhulp op 7 locaties in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Limburg. De afgelopen 6 maanden heeft de jeugdhulpaanbieder een aantal verbeteringen doorgevoerd. De komende tijd moet het Robertshuis doorgaan met het doorvoeren van verbeteringen. De inspectie blijft dit volgen.

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd 18 juni 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dit is er aan de hand

Sinds half september 2023 stond het Robertshuis onder verscherpt toezicht, omdat zij niet voldeed aan de normen voor goede jeugdhulp. Afgelopen maart toetste de inspectie of het Robertshuis nu wel voldoet aan deze normen. De inspectie zag een aantal verbeteringen. Zo werken hulpverleners nu meer methodisch, bijvoorbeeld in het bijhouden van de cliëntdossiers. Ook zijn de hulpverleners deskundig en reflecteren zij op hun eigen handelen en het handelen van collega’s.

Er zijn ook punten waarop het Robertshuis nog verder moet verbeteren. De inspectie ziet nog steeds tekortkomingen in de toepassing van dwang. Het Robertshuis is nu geregistreerd als locatie die gedwongen zorg verleent volgens de Wzd (Wet zorg en dwang). Onder deze wet is het de bedoeling dat er altijd wordt gezocht naar een alternatief voor het inzetten van dwang. In het geval dat er toch dwang wordt gebruikt, moet volgens bepaalde stappen worden gehandeld. De inspectie ziet dat het Robertshuis de werkwijze volgens de Wzd onvoldoende heeft geïmplementeerd. De inspectie heeft ook nog zorgen of het bestuur van het Robertshuis de maatschappelijke doelstelling en het belang van de jeugdigen centraal stelt. Tegelijkertijd heeft de inspectie vertrouwen in de daadkracht van de nieuwe leden van de Raad van Toezicht om hierin een kritische rol te vervullen.

Hoe nu verder

Het Robertshuis heeft laten zien de benodigde verbeteringen door te kunnen voeren. Hiermee is het verscherpt toezicht beëindigd. De inspectie verwacht dat het Robertshuis verder aan de slag gaat met het doorvoeren van de andere nodige verbeteringen. De inspectie verwacht dat het Robertshuis binnen 3 maanden de resterende verbeterpunten op orde brengt en blijft de ontwikkelingen en voortgang hiervan volgen en toetsen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.