Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Geen bijstand maar werk, werkt dat?

Eerder deze maand werd ik attent gemaakt op een opmerkelijk krantenberichtje. “Geen bijstandsuitkering meer voor inwoners van Oude IJsselstreek” stond erboven. Dat is natuurlijk even schrikken. Maar krantenkoppen zijn natuurlijk bedoeld om de aandacht te trekken en niet per se om het hele verhaal te vertellen. Het komt erop neer dat de gemeente Oude IJsselstreek haar bijstandsbehoevende inwoners geen bijstand wil geven maar een baan. En dat ze daarbij graag enige experimenteerruimte zou krijgen.

15 juli 2020

Nou is het ook de bedoeling van de Participatiewet dat mensen weer zelf voor hun inkomen gaan zorgen. En wie voldoende inkomen heeft, heeft geen recht op een bijstandsuitkering. Als dat lukt door ze een baan te bezorgen, is dat natuurlijk helemaal fantastisch. Daar is in juridisch opzicht geen proef voor nodig.

Maar waar haal je al dat werk vandaan? Ja, als je onbeperkt budget hebt, zou je zelf iedereen kunnen aannemen. Maar dat zal waarschijnlijk niet de bedoeling zijn. Mogelijk zal het in veel gevallen ook wel (eerst) eens om een soort ‘opstapbaan’ kunnen gaan. En dan kom je gelijk juridische klemmen en voetangels tegen. Want is het dan nog wel een echte baan of een re-integratietraject?

Nu is er op zich niets mis met een re-integratietraject als je daarmee mensen aan het werk kunt helpen, maar je moet dan natuurlijk wel weten dat het een re-integratietraject is en geen reguliere arbeid. Voor een traject gelden immers andere regels dan voor arbeid.

En dan heb ik het nog niet gehad over het praktische probleem dat in de Participatiewet ook mensen zitten die arbeidsongeschikt zijn maar niet in een andere regeling vallen. Of mensen die misschien formeel niet arbeidsongeschikt zijn, maar toch van vanwege hun afstand tot de arbeidsmarkt niet gemakkelijk aan het werk kunnen komen.

Het is daarom duidelijk dat ook in de gemeente Oude IJsselstreek het bijstandsloket niet echt dicht zal gaan. In dat opzicht ware het beter geweest als de krant iets als “Oude IJsselstreek gaat meer mensen aan een baan helpen” boven het artikel had gezet.

Het is niettemin altijd prijzenswaardig als een gemeente zich extra wil inspannen om mensen aan het werk te helpen. Ik hoop daarom van ganser harte dat de gemeente Oude IJsselstreek de plannen in succesvol beleid weet om te zetten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.