Het gemeentelijk toezicht op de zorg is ver onder de maat. Die conclusie trekken deskundigen op basis van onderzoek door Brabants Dagblad en Follow the Money. Er moet landelijke regie komen, stelt hoogleraar bestuurskunde Menno Fenger.
Fenger komt tot deze conclusie na onderzoek door Follow the Money en Brabants Dagblad naar het toezicht op de zorg in de gemeente Tilburg. Zelfs deze gemeente, één van de koplopers van het land, lukt het nauwelijks om grip te krijgen op zorgbedrijven.
Brabants Dagblad en Follow the Money analyseerden alle toezichtrapporten sinds 2015, het jaar waarin de gemeente verantwoordelijk werd voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdwet. Van de ruim vijfhonderd zorgaanbieders zijn in zeven jaar vijftien bedrijven onderzocht, waarvan slechts negen uitgebreid.
Uit de rapporten rijst een beeld op van gebrek aan ervaring, onkunde en willekeur. Zelfs als er dodelijke en traumatische incidenten gebeuren, ook tijdens het toezichtstraject, grijpt de gemeente niet stevig in.
‘Er komen schrikbarende zaken aan het licht die mogelijk zelfs tot vervolging moeten leiden. Sterfgevallen, huisvesting is onvoldoende, ongediplomeerde medewerkers. Als je dat constateert, moet je ook stevig ingrijpen,’ stelt Heinrich Winter, hoogleraar bestuurskunde. ‘Kijkend naar dit resultaat, is er geen reden tot optimisme over de stand van zaken van het toezicht elders in het land.’
Follow the Money en Brabants Dagblad publiceren deze week donderdag, zaterdag en zondag over dit onderzoek. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het Tilburgs Mediafonds.