Goede bereikbaarheid door vervoersvormen slim te combineren
De huidige systemen voor OV, doelgroepenvervoer en deelmobiliteit zijn niet houdbaar door stijgende kosten, teruglopende reizigersaantallen en verschralende dienstregelingen. Dat zet de bereikbaarheid van voorzieningen onder druk. Om deze trend te keren, moeten die vervoerssystemen beter worden geïntegreerd.
VNG 13 May 2025
Dat schrijft de VNG in het
Position paper over publieke mobiliteit. Onder publieke mobiliteit verstaan we een aantal vervoersmethoden die tot nu toe los staan van elkaar: openbaar vervoer, doelgroepenvervoer, deelmobiliteit en flexvervoer. Door een slimme combinatie van modaliteiten kan publieke mobiliteit bijdragen aan een goede bereikbaarheid van voorzieningen tegen gelijkblijvende kosten.
Verschuiving van verantwoordelijkheden
De VNG stelt voor dat de transitie naar publieke mobiliteit gepaard gaat met een verschuiving in verantwoordelijkheden. Het is bijvoorbeeld verstandig om de uitvoering van doelgroepenvervoer regionaal te regelen, want schaalvergroting leidt tot meer efficiëntie en een sterkere onderhandelingspositie tegenover de aanbieders. Indicaties voor doelgroepenvervoer worden dan nog wel lokaal verleend.
Publieke mobiliteit vraagt om een duidelijke rolverdeling tussen overheden en marktpartijen, en een herijking van het bestaande stelsel van concessies en bekostiging. Gemeenten roepen het rijk op om een regierol te pakken in het organiseren van publieke mobiliteit.
Samen zorgen voor passende mobiliteit
De VNG ziet dit position paper als een startpunt voor een brede dialoog over de toekomst van publieke mobiliteit in Nederland. Alleen samen – rijk, regio en gemeenten – kunnen we zorgen voor een systeem waarin iedereen, overal en altijd toegang heeft tot passende mobiliteit.