Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Krachtenbundeling bevordert samenwerking aanpak kinderarmoede

In Nederland groeit 1 op de 13 kinderen op in armoede. Dat is een groot probleem dat mens en maatschappij raakt. Gemeenten hebben met lokale partners een sleutelrol in de aanpak hiervan. Daarom slaan Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), Jeugdeducatiefonds, Sterk uit Armoede, Sociaal Werk Nederland en Divosa de handen ineen. Het doel is de komende tijd in gemeenten actief samenwerking te bevorderen voor een duurzame, opschaalbare aanpak van kinderarmoede.

Divosa 17 februari 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Weert, Roermond, Almere en Leeuwarden zijn de eerste gemeenten waar jeugdgezondheidszorg, onderwijs, ervaringsdeskundigen, sociaal werk en gemeenten een stevige, structurele samenwerking opbouwen voor de aanpak van kinderarmoede. Dat kunnen zij dankzij:

  • de dagelijkse praktijk van de professionals;

  • de theoretische kennis van wetenschapper Patrick Kenis over samenwerking;

  • de ervaringskennis van Sterk uit Armoede;

  • de drie handreikingen over de aanpak van kinderarmoede voor onderwijs, sociaal domein en jeugdgezondheid;

  • het (kennis)netwerk van de samenwerkende organisaties.

De kennis en inzichten die zij opdoen over samenwerken aan een duurzame, schaalbare aanpak van kinderarmoede komt breed beschikbaar. Bovendien worden alle knelpunten in het systeem en stelsel teruggekoppeld aan het Rijk.

Wat vinden de organisaties?

Armoede is een veelkoppig monster. We krijgen nu de kans dit monster slim aan te pakken. Dus niet alleen levens maar generaties te redden. Laten we samen met kinderen en ouders armoede de wereld uit helpen.

Igor Ivakic, directeur NCJ

Je kunt een kind uit de armoede halen, maar daarmee haal je nog niet de armoede uit een kind. Armoede is complex en kent vele aspecten. Wil je armoede daadwerkelijk aanpakken, dan zal je de leefwereld centraal moeten stellen en die aspecten in samenhang moeten benaderen.

Martin Pragt, ervaringsdeskundige Sterk uit Armoede

De gevolgen van Kinderarmoede blijven niet tot je kindertijd beperkt, maar bepalen de rest van je leven in negatieve zin. Kinderarmoede aanpakken, vraagt om een brede coalitie waardoor ouders en opvoeders een huis en werk hebben, kortom bestaanszekerheid kennen."

Lex Staal, directeur Sociaal Werk Nederland

Alle kinderen zich maximaal laten ontwikkelen, dat is ons doel. Het is goed voor het kind en goed voor de samenleving. Wij zoeken samenwerking met elkaar om te werken aan een duurzame, schaalbare aanpak van kinderarmoede, waarbij we het patroon van armoede doorbreken en het kind centraal staat. Zo willen wij méér en beter kinderen bereiken en generatie doorgegeven armoede doorbreken.

Hans Spekman, directeur Jeugdeducatiefonds

Kinderarmoede is een landelijk probleem waar we allemaal onze verantwoordelijkheid voor moeten nemen. De oplossing is niet simpel, want armoede gaat vaak van generatie op generatie en heeft zich genesteld in onze samenleving. Maar de oplossing is er wel en begint dichtbij kinderen en gezinnen zelf. Daar kunnen we écht het verschil maken voor kinderen en gezinnen nu en generaties hierna.

Alexandra Bartelds, directeur Divosa

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.