Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Schouten (SZW): gezamenlijke aanpak kinderarmoede hoge prioriteit

In Nederland groeit 1 op de 14 kinderen op in armoede. De aanpak van kinderarmoede heeft deze kabinetsperiode hoge prioriteit. Dat schreef minister Schouten (SZW) onlangs in een brief aan de Kamer. Daarin stelt zij dat haar doel is om komende periode het aantal kinderen dat opgroeit in armoede minimaal te halveren. Gemeenten spelen een belangrijke rol in de aanpak van kinderarmoede. Divosa ondersteunt hen daarbij.

Divosa 24 maart 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In de Kamerbrief gaat Schouten in op de dalende trend in het aantal huishoudens met kinderen en een (te) laag inkomen. Dat aandeel was 9,2% in 2015 en komt in 2021 uit op 7,2%. Die daling zou volgens de minister moeten doorzetten tot 4,6% in 2030.

Uit onderzoek werd onlangs duidelijk dat de ontwikkeling van het armoederisico in Nederland sinds 1977 in grote lijnen de conjunctuur volgt: in tijden van economische neergang stijgt de kans op armoede, in tijden van economische voorspoed daalt de armoedekans. Het percentage kinderen dat leeft in een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw sterk gedaald: van rond de 17% naar 6,9% in 2020.

Volgens Europese rekenregels (armoederisico is een inkomen van < 60% van het mediane nationale inkomen) neemt de ongelijkheid juist toe: in 2019 had 13,6% van de 18-minners risico op armoede. In 2020 steeg dat percentage naar 14,1%. De minister verklaart dat doordat de laatste jaren in Nederland de middeninkomens relatief harder gestegen zijn dan de laagste inkomens.

Samen weten wat werkt en inzichten benutten

De minister benadrukt in de brief dat er al veel goed werk is gedaan. Ze noemt onder meer de handreikingenreeks over de aanpak van kinderarmoede waar de Divosa-handreiking ‘Omgaan met kinderarmoede in het sociaal domein’ onderdeel van is.

Verder wil minister Schouten een ambitieus interdepartementaal en interbestuurlijk programma Armoedebeleid starten. Op die agenda staat behalve bestaanszekerheid verbeteren, erbij horen & meedoen en groei & ontwikkeling, ook niet-gebruik van voorzieningen, beter bereiken van werkenden met laag inkomen, kansengelijkheid en de sociale componenten van armoede.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.