Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

1 op de 3 kinderen presteert slechter door geldstress

Een derde van de kinderen uit groep 5 van de basisschool heeft zoveel last van geldstress in het gezin dat hun schoolprestaties er onder lijden. Als ze weinig gelegenheid hebben om te ontspannen draagt dat aanzienlijk bij aan de stress. Dit blijkt uit onderzoek onder 800 basisscholen van SEO Economisch Onderzoek.

Divosa 19 juni 2023

Als kinderen wel mogelijkheden hebben om te ontspannen, zoals culturele uitjes of logeerpartijtjes, dan heeft dit een positieve invloed op hun prestaties. Door stressvolle thuissituaties hebben echter lang niet alle kinderen toegang tot zulke ontspanning. Het onderzoek laat zien dat er grote verschillen bestaan tussen de kinderen en de hulpbronnen die zij tot hun beschikking hebben. 

Aan het onderzoek 'Kansenongelijkheid in Nederland' van SEO Economisch Onderzoek, deden bijna 800 basisscholen mee. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de ABN AMRO Foundation en het Jeugdeducatiefonds.

Stappenplan aanpak kinderarmoede

Het onderzoek toont maar weer eens aan hoe sterk levensgebieden met elkaar verbonden zijn. Het onderwijs kan dan ook niet alleen deze vraagstukken het hoofd bieden. Samenwerking tussen verschillende organisaties is onontbeerlijk en de gemeente heeft hier een cruciale rol in.

Kim Houben van Divosa zegt hierover: ‘Op rijksniveau betekent dit dat de basis beter op orde moet. Niet alleen wat betreft bestaanszekerheid, maar ook in wat je tijdens je schoolcarrière mag verwachten. Ongeacht het inkomen van de ouders. Dat is niet morgen al geregeld, maar gemeenten kunnen morgen wel al van betekenis zijn. Door de hand te reiken naar onderwijspartners, de koppeling te maken met welzijn, sport, cultuur en je ondernemers.’

Divosa heeft rondom betere samenwerking samen met Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), het Jeugdeducatiefonds, Sterk uit Armoede en Sociaal Werk Nederland een stappenplan ontwikkeld.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.