Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Oog voor menselijk gedrag in de Participatiewet

Hoe kan bij de herziening van de Participatiewet voldoende rekening worden gehouden met wat redelijkerwijs verwacht kan worden van mensen die onder de Participatiewet vallen? Significant APE heeft de relevante, meest recente inzichten uit de gedragswetenschappen op een rij gezet. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ons onderzoeksrapport eind december gepubliceerd. Niet eerder zijn gedragsinzichten voor de Participatiewet, gebaseerd op grondig literatuuronderzoek, zo gebundeld.

9 januari 2025

Deze inzichten kunnen SZW en partners benutten voor de herijking van de beleidstheorie die onderliggend is aan de Participatiewet in Balans én voor de ontwikkeling van beleidsopties voor de herziene wet. In het rapport doen we hiervoor concrete suggesties. Zo dragen we bij aan een Participatiewet die echt werkt, en die gebaseerd is op realistische aannames over hoe mensen zich gedragen en wat van hen kan worden verwacht.

Gelijktijdig met dit rapport over gedragsinzichten hebben we nog drie instrumenten opgeleverd die ondersteunen bij de stelselherziening en de beoordeling van concrete beleidsopties:

  • Afwegingskader  dat ondersteunt bij het gesprek, het keuzeproces, besluitvorming en verantwoording over beleidsopties voor de herziening van de Participatiewet.

  • Uitwerking van negen sleutelbegrippen  die SZW centraal wil stellen in de Participatiewet, maar waar discussie en onduidelijkheid over bestaat of wat hier precies onder wordt verstaan.

  • Vier mensbeelden  die ondersteunen om implicaties van beleidsopties te doordenken en te duiden vanuit verschillende aannames over hoe mensen die onder de Participatiewet vallen zich (zouden moeten) gedragen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.