Het percentage inwoners van Nederland met overgewicht zal oplopen tot 64% in 2050. In 2022 was dit 50%. Het percentage stijgt in elke leeftijdsgroep, maar neemt het meest toe in de groep 18 tot en met 44 jaar. Dat blijkt uit de nieuwe Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) die het RIVM komende woensdag publiceert.
Overgewicht neemt dus toe en begint ook steeds vroeger in het leven. Zo had in 1990 17% van de 20-29-jarigen overgewicht, in 2020 was dat al 32%. De VTV(In de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) rapporteert het RIVM elke vier jaar over de ontwikkeling van de volksgezondheid in Nederland.) laat zien dat de verwachting is dat deze ontwikkeling zich doorzet. Mogelijke effecten van nieuwe maatregelen, zoals de vergoeding van medicatie om overgewicht terug te dringen, zijn in deze berekeningen niet meegenomen. Als iemand eenmaal te kampen heeft met overgewicht, is het heel moeilijk om daar weer vanaf te komen. Dit levert bij deze persoon in de toekomst verhoogde risico’s voor de gezondheid op.
De hierboven genoemde resultaten komen uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2024. Het RIVM brengt de VTV elke vier jaar uit. In de VTV bespreekt het RIVM de ontwikkelingen in de volksgezondheid en zorg richting 2050. Het volledige rapport wordt op 27 november uitgebracht. Eerder bracht het RIVM al cijfers van de VTV uit over het aantal mensen met dementie en artrose in 2050.