Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Regioteam: Gezinshuizen onder druk door administratieve lasten

Afgelopen zomer organiseerde het regioteam Opdrachtgever- / Opdrachtnemerschap een online bijeenkomst voor gezinshuizen uit het hele land. De aanleiding daarvoor was dat het Gezinshuis WindMee uit Etten-Leur bij het programma Ontregel de Zorg (VWS) aan de bel trok over de ervaren administratieve lasten. Het regioteam heeft dit signaal opgepakt. Uiteindelijk leidde dit tot een online bijeenkomst, waar een tiental gezinshuizen uit het hele land met elkaar en met enkele experts in gesprek gingen over ervaren administratieve lasten in de breedste zin van het woord.

Vindplaats Inkoop Sociaal Domein 14 september 2021

Administratieve lasten

Wat voor administratieve lasten ervaren gezinshuisouders zoal? In de bijeenkomst werd al snel pijnlijk duidelijk dat er nog steeds veel te winnen valt op dit gebied. Een tipje van de sluier: Vrijgevestigde gezinshuizen worden soms uitgesloten van aanbestedingen, alleen omdat zij als zelfstandig gezinshuis opereren. Om toch zorg te kunnen leveren, moeten ze dit doen vanuit een onderaannemersconstructie, die veel tijd en geld kost.

Ook verlengingen veroorzaken administratieve lasten. Ook al krijgt een jeugdige een indicatie voor zorg voor meerdere jaren, sommige beschikkingen vragen toch om een jaarlijkse verlenging met alle administratieve handelingen van dien. Als derde voorbeeld vragen de gezinshuizen zich af wat een verschillend tarief per regio nu eigenlijk oplevert, behalve extra lasten die door de verscheidenheid worden veroorzaakt. Daarom pleiten ze voor een landelijk tarief.

In het uitgebreide verslag van de bijeenkomst worden nog meer ervaren administratieve lasten door de gezinshuizen benoemd. De bijeenkomst werd geleid door de regioadviseurs Eveline Kampman en Josien de Reuver. Zij brachten huidige landelijke ontwikkelingen in zoals de hervormingsagenda jeugd, het project contractdiversiteit van het Ketenbureau I-Sociaal Domein en de discussie over het landelijk tarief. Met het Ketenbureau zullen zij schakelen over administratieve lasten die ook nu al, vanuit de huidige standaarden, vergemakkelijkt kunnen worden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.