SamenHaags is een uniek programma dat (gevestigde) nieuwkomers de kans biedt om beter in te burgeren en mee te doen. SamenHaags breidt zijn integrale aanpak met onder meer taalles, stage en maatschappij-oriëntatie uit naar andere wijken in Den Haag. Naast de hoofdlocatie (Schilderswijk) is het programma ook te volgen in Moerwijk, Spoorwijk en Rustenburg-Oostbroek.
Dankzij de wijkgerichte aanpak heeft SamenHaags meteen al bijna 200 extra aanmeldingen ontvangen.
“In Den Haag telt je toekomst, niet je afkomst. Wij zorgen dat meer mensen met een migratieachtergrond meedoen aan de samenleving”, zegt wethouder Rachid Guernaoui (Integratie). “Deze wijkgerichte aanpak past in het streven van dit college om de dienstverlening laagdrempelig en dicht bij huis te organiseren. SamenHaags draagt bij aan wat wij als een essentiële voorwaarde zien om volwaardig te kunnen inburgeren: het voldoende beheersen van de Nederlandse taal”.
Niet iedereen in Den Haag kan even goed meedoen, ondanks dat de nieuwkomer soms al jaren in Den Haag woont. De bekendheid van wat er buiten de eigen wijk wordt aangeboden, is soms gering. "Dat maakte het extra belangrijk om SamenHaags ook in de wijken onder de aandacht te brengen en bereikbaar te maken”, aldus wethouder Guernaoui.
Voor de wijkaanpak maakt SamenHaags gebruik van bestaande buurt- en wijkcentra. Op 7 mei organiseert SamenHaags een voorlichtingsbijeenkomst in Wijkcentrum Escampade. In Moerwijk en Spoorwijk zijn de klassen inmiddels gestart. Bij SamenHaags volgen deelnemers een intensief, integraal programma met taalles, stage, maatschappij-oriëntatie en contact met een Haagse Makker (iemand die al langer in Den Haag woont).
Inmiddels heeft SamenHaags 950 deelnemers in het programma en dat betekent dat het de doelstelling van 1000 gaat halen. Voor een deel van die deelnemers is SamenHaags nog op zoek naar Haagse Makkers. Een Haagse Makker maakt een deelnemer van SamenHaags wegwijs in de stad. Door samen Nederlands te praten en interessante dingen te ondernemen. Iedereen die goed Nederlands spreekt en een paar uurtjes per maand over heeft, kan meedoen.