Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Start pilot digitaal procederen gemeenschappelijke verzoeken echtscheiding

Bij de rechtbanken Overijssel (locatie Almelo) en Midden-Nederland (locatie Utrecht) start op 11 april de pilot Digitale Toegang in de zaakstroom gemeenschappelijke verzoeken echtscheiding. Vanaf die datum kunnen advocaten via het beveiligde webportaal 'Mijn Rechtspraak' digitaal procederen in deze zaakstroom. De pilot is onderdeel van het project Digitale Toegang dat is gericht op laagdrempelige, digitale toegang tot de rechtspraak voor procespartijen en -vertegenwoordigers. 

Rechtspraak.nl 31 maart 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

PonyWang_via GettyImages

Gemeenschappelijke echtscheiding

Bij een echtscheiding is het voor burgers verplicht een advocaat in te schakelen om de scheiding formeel te laten vaststellen door een rechtbank. In 2020 eindigden bijna 29.000 huwelijken in een echtscheiding aldus het Centraal Bureau voor de StatistiekU verlaat Rechtspraak.nl. Daarnaast gingen in 2020 bijna 3.000 stellen met een geregistreerd partnerschap uit elkaar. In deze pilot draait het om het digitaal procederen bij gemeenschappelijke verzoeken tot echtscheiding; een gemeenschappelijk verzoek tot scheiding van tafel en bed; een gemeenschappelijk verzoek tot ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed, en een gemeenschappelijk verzoek tot ontbinding van een geregistreerd partnerschap. 

Nieuw webportaal

Indienen van een gemeenschappelijk verzoek echtscheiding gebeurt eenvoudig via het webportaal 'Mijn Rechtspraak.nl'. Inloggen gebeurt met de Advocatenpas. Via het portaal kunnen advocaten eenvoudig stukken in pdf-formaat uploaden. Na elk ingediend stuk, ontvangt de advocaat automatisch een digitale ontvangstbevestiging voor de eigen administratie. Nabellen is niet meer nodig. Digitaal procederen in deze zaakstroom is alleen mogelijk bij de locaties Utrecht en Almelo van de rechtbanken Utrecht en Overijssel. 

Digitaal procederen

Deze pilot is inmiddels de vierde in een reeks van het project Digitale Toegang (project DT). Afgelopen maandag startte formeel de pilot DT rijksbelastingen bij de belastingkamer van het hof Arnhem-Leeuwarden. Sinds februari dit jaar draait een pilot in de zaakstroom verplichte zorgzaken (Wvggz, Wzd) bij de rechtbank Gelderland. Sinds november vorig jaar is het voor advocaten mogelijk om bij alle rechtbanken digitaal te procederen in beslagrekest-zaken. Het streven is om digitaal procederen mogelijk te maken in alle zaakstromen in het civiel recht en bestuursrecht.

Project Digitale Toegang

Met het project Digitale Toegang van de Rechtspraak realiseert de Rechtspraak de komende jaren eenvoudige digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in de rechtsgebieden civiel recht en bestuursrecht. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maar wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals. 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.