Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Studenten dreigen gemeenten plat te leggen om energietoeslag

Als er geen landelijk beleid komt waardoor zij energietoeslag kunnen krijgen, gaan studenten massaal bijzondere bijstand aanvragen bij gemeenten. Daarmee dreigt de Landelijke Studenten Vakbond.

VNG 3 mei 2023

In het Nederlands Dagblad zegt LSVb-voorzitter Joram van Velzen dat hij studenten daartoe gaat oproepen. ‘Als duizenden studenten zo’n complexe aanvraag indienen, lopen de systemen van gemeenten vast. Misschien dat minister Schouten (armoedebeleid) ons dan wel tegemoetkomt.’ 

Zover is het nog niet, eerst zal het nog ‘rechtszaken regenen’ van studenten die menen recht te hebben op energietoeslag, verwacht de bond. In drie zaken kregen zij al gelijk, van rechters in Arnhem, Amsterdam en Utrecht.  

Minister Carola Schouten adviseerde gemeenten eerder studenten uit te sluiten van de energietoeslag omdat de meeste studenten die niet nodig zouden hebben. Armlastige studenten zouden volgens haar een beroep kunnen doen op de bijzondere bijstand, maar de rechter vindt dat geen redelijk alternatief omdat daarvoor strengere voorwaarden gelden. 

Gemeenten dringen al langer aan op een landelijke regeling. Zo schreven de wethouders van de universiteitssteden vorig jaar al een brief aan het kabinet, waarin ze aandrongen op compensatie van studenten via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Die beschikt immers over alle gegevens en rekeningnummers van studenten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.