Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Toezicht op uitvoering beleid suïcidepreventie door ggz-instellingen

De inspectie wil in haar toezicht uitvoering van het suïcidepreventiebeleid door de ggz-instellingen stimuleren. De IGJ vindt het belangrijk om mee te werken aan het verminderen van het aantal suïcides in Nederland. Het stimuleren van het suïcidepreventiebeleid bij ggz-instellingen kan helpen.

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd 18 juli 2024

De inspectie sprak met 12 grote ggz-instellingen over hun suïcidepreventiebeleid. Het doel was om een beeld te krijgen van de inspanningen en vorderingen die instellingen maken op de verschillende onderdelen van suïcidepreventiebeleid.

Opbrengst gesprekken

De inspectie ziet en waardeert de inzet, het verantwoordelijkheidsgevoel en de ambitie van de 12 instellingen. De instellingen beseffen dat zij meer actie kunnen ondernemen om te werken volgens de richtlijn en om bij te dragen aan vermindering van het aantal suïcides. Deze instellingen gaan de komende jaren de zorg voor suïcidale patiënten en hun naasten verbeteren.

Zij letten daarbij op de volgende punten:

  • Scholing van medewerkers en controle op deelname

  • Scholing van medewerkers die werken met hoog-risico doelgroepen

  • Aanwezigheid van een actueel veiligheidsplan of signaleringsplan

  • Ontwikkelen van meer behandelingsmogelijkheden bij (chronische) suïcidaliteit

  • Duidelijk vastleggen van gegevens over suïcidaliteit in Elektronisch Patiënten Dossier

  • Naasten (nog) beter betrekken bij de behandeling van een suïcidale patiënt

  • Naasten of nabestaanden (nog) beter betrekken bij de evaluatie na een suïcide of suïcidepoging

Hoe nu verder

De grote ggz-instellingen zijn goed in staat om zelf onderzoek te doen na een suïcide of ernstige poging, blijkt uit de meldingen die de inspectie ontvangt. De inspectie gaat zich minder richten op het beoordelen van de onderzoeken na een suïcidemelding door een grote ggz-instelling. De inspectie kijkt vooral naar het resultaat van de verbeteracties van de instelling na suïcidemeldingen. En naar de ontwikkeling van het suïcidepreventiebeleid van de instelling. Om dit te volgen houdt de inspectie regelmatig gesprekken met instellingen. Zo krijgt de inspectie een beter beeld van hoe het gaat met de suïcidepreventie bij de ggz-instellingen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.