Menu

Filter op
content
Zorg&Sociaalweb

0

Verlaging tarieven zorgvastgoed hoogst ongelukkig

ActiZ is niet blij met het besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit om de Normatieve Huisvestingscomponent (NHC) per 2024 te verlagen. Zorgorganisaties zien juist hogere kosten voor vastgoed, bouw, verbouw en energie. ‘Nu een verlaging doorvoeren van de tarieven die juist hiervoor bedoeld zijn, is hoogst ongelukkig’. De branchevereniging van zorgorganisaties roept minister Helder voor Langdurige Zorg op de verlaging van de NHC tegen te gaan.

ActiZ 22 augustus 2022

ActiZ is blij dat de verlaging een jaar later komt, in 2024 in plaats van 2023, maar verlaging blijft hoe dan ook onwenselijk. ‘De huren worden verhoogd, de energiekosten stijgen en ook de bouwkosten gaan omhoog, dan is dit niet het moment om juist de tarieven die hiervoor bedoeld zijn te verlagen’, laat Tamara Pieterse, namens de ActiZ kerngroep Wonen en Zorg weten. De Normatieve Huisvestingscomponent is een financiële bijdrage vanuit het Rijk voor de bouw- en verbouwingskosten van vastgoed in de zorg. Elke vijf jaar wordt de NHC opnieuw herijkt.

“De huren worden verhoogd, de energiekosten stijgen en ook de bouwkosten gaan omhoog, dan is dit niet het moment om juist de tarieven die hiervoor bedoeld zijn te verlagen.” – Tamara Pieterse, ActiZ kerngroep Wonen en Zorg

Advies niet opvolgen

ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties pleit ervoor om de verlaging van de NHC niet door te voeren. Pieterse: ‘We roepen minister Helder op om in te grijpen. Verlaging van de NHC-bijdrage in de tarieven en verhoging van de kosten die zorgorganisaties hebben, betekent dat de noodzakelijke investeringen in het zorgvastgoed en verduurzaming geen of onvoldoende doorgang kunnen vinden. Terwijl er sprake is van een zorginfarct en we voor grote uitdagingen staan in de (ouderen)zorg, onder andere op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe woonzorgconcepten voor ouderen. Dat kan niet zonder dekkende tarieven.’

Hogere kosten

De herijking van de NHC komt dit keer extreem ongelukkig uit, omdat de afgelopen periode kosten en rentes laag waren en de nieuwe NHC daardoor zo’n 8% lager uitvalt. De oorlog in Oekraïne, energiecrisis, stikstofcrisis en de krapte in menskracht en grondstoffen in de bouw zorgen echter voor fikse prijsstijgingen. En hoewel de verlaging van de NHC een jaar later in moet gaan dan gepland is niet de verwachting dat in 2023 de prijzen en rentes flink zullen dalen.  

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.