Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Verslag van het Tweede Kamerdebat over Jeugdhulp 4 december

De Tweede Kamer hield in december een overleg over jeugdhulp. Kamerleden hadden de nodige vragen en zorgen over de jeugdhulp, maar ze waren ook zeker positief over een aantal ontwikkelingen. Belangrijke gesprekspunten waren financiële tekorten, administratieve lasten en aanbestedingsplicht.

VNG 12 december 2017

Nieuws

In het voorjaar verschijnt de tussenevaluatie van de Jeugdwet, inclusief een kabinetsreactie. Bij die gelegenheid zullen veel punten die nu aan de orde kwamen weer op de agenda staan. In dat opzicht was dit debat een soort voorloper.

Financiële tekorten

Veel partijen stelden vragen over de financiële tekorten van gemeenten en drongen aan op het vinden van een oplossing. Minister De Jonge begreep het probleem heel goed, maar had ook vragen. Hoe verhoudt het nieuws dat er in 2016 macro € 1,3 miljard door gemeenten is overgehouden zich met de tekorten in individuele gemeenten? En wat zijn de oorzaken van die tekorten? Zijn dat problemen met de verdeling, met het beleid of met het volume? Is het ingroeitempo voor gemeenten te hoog?

Over al deze vragen wil de minister meer inzicht hebben en intensief in gesprek met gemeenten. Hij wil de oorzaken goed en snel onderzoeken, voor hij maatregelen neemt. VNG en VWS hebben in een bestuurlijk overleg afgesproken om deze maand ambtelijk wekelijks bij elkaar komen om duidelijkheid te krijgen over de achtergronden van de financiële tekorten.

Eind januari wil de minister dit onderwerp bespreken bij het overhedenoverleg van Rijk en gemeenten. Eventuele besluitvorming vindt vervolgens bij de Voorjaarsnota plaats. De minister zegde de Kamer toe in februari met een brief te informeren.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.