Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

VN-Gehandicaptenverdrag heeft gevolgen voor Wmo

De Tweede Kamer vergadert woensdag 9 december 2015 over het uitvoeren van het VN Verdrag ‘personen met een handicap’. Liane den Haan, directeur-bestuurder van seniorenorganisatie ANBO: “Samengevat gaat dat verdrag erover dat mensen met een handicap niet minder toegang mogen hebben tot goederen en diensten dan andere mensen. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk kan dat gevolgen hebben voor de uitvoering van een aantal Nederlandse wetten, zoals de Wmo 2015.

ANBO 8 December 2015

Beperking of handicap en Wmo
“Mensen met een handicap of beperking moeten zo geholpen worden dat ze net zo volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen als niet-gehandicapten,” legt Den Haan uit. “Dat is de kern van het Verdrag. Gemeenten moeten dus extra letten op het bieden van maatwerk bij een Wmo aanvraag.” Dat dit op dit moment in veel gemeenten nog niet gebeurt, blijkt uit onderzoek van ANBO. De seniorenorganisatie ziet dat gemeenten een voorkeur hebben voor algemene voorzieningen, zoals een maaltijdservice of de regiotaxi. Maar ze zijn heel terughoudend zijn in maatwerk. “Met name maatwerkvoorzieningen als woningaanpassingen worden nauwelijks nog verstrekt.”

Redelijke aanpassingen aan de woning
Het Verdrag bepaalt dat een overheid of organisatie ‘redelijke aanpassingen’ moet verstrekken aan mensen met een chronische aandoening. Dan kunnen ze zelfstandig net als gezonde mensen aan de samenleving meedoen. Den Haan: “In de toelichting op het Nederlandse wetsvoorstel staat dat overheden en organisaties -zoals woningcorporaties- de plicht hebben eenvoudige woningaanpassingen te verstrekken. Het gaat dan om woningaanpassingen waardoor de bouw van de woning intact blijft.”

VN Verdrag aanhalen bij de rechter
Den Haan voorziet dat het VN Verdrag in de toekomst een rol kan spelen bij de rechter: “Als iemand met een handicap op grond van de Wmo geen woningaanpassing of andere voorziening krijgt, zou die persoon zich bij de rechter kunnen beroepen op het Verdrag. De rechtbank zou kunnen oordelen dat de voorziening noodzakelijk is om de persoon gelijkwaardig aan de samenleving te laten deelnemen.” In het Verdrag staat wel dat de kosten voor de te treffen voorziening ‘redelijk’ moeten zijn. Gemeenten en woningcorporaties zullen dus niet ineens duizenden euro’s per aanvrager moeten uitgeven. Daarnaast zal men nog even moeten wachten tot het Verdrag in Nederland wordt uitgevoerd: “Juli 2016 treedt de wet waarschijnlijk in werking.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.