Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Werknemers Sociale werkbedrijven voeren donderdag actie in Den Haag

Donderdag 16 februari voeren werknemers van de Sociale werkbedrijven voor de derde keer in drie weken tijd actie. Ze willen dat minister Carola Schouten van Armoedebestrijding en Participatie helpt om hun lonen en reiskostenvergoeding te verhogen.

FNV 15 februari 2023

De actie vindt om 15.10 uur plaats bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag, voorafgaand aan het overleg tussen de minister en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over extra budget voor de branche sociale werkvoorziening. Tijdens de actie vertellen werknemers minister Schouten hoe zwaar zij het hebben.

75.000 werknemers met beperking

De FNV dringt al vanaf mei 2022 aan op aanvullende afspraken voor de cao SW en cao Aan de slag, waar zo’n 75.000 werknemers met een beperking onder vallen. Beide cao’s zijn afgesloten op het moment dat er nog geen sprake was van stijgende inflatie.

Alle lonen met 10% omhoog

De vakbond wil dat alle lonen in beide cao’s met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 met 10% verhoogd worden, gelijk aan de verhoging van het wettelijk minimumloon. Ook moet de reiskostenvergoeding aangepast worden aan de hogere brandstofkosten. Dat betekent een verhoging van € 0,10 naar € 0,21 per kilometer.

Ook werkgevers willen dat er iets gebeurt

Peter Wiechmann, bestuurder FNV Sociale Ontwikkelbedrijven: ‘Sinds mei vorig jaar krijgen we van de VNG te horen dat er geen geld is om de werknemers te compenseren voor de hoge inflatie. Maar werkgevers vinden eigenlijk wel dat de werknemers gelijk hebben dat er iets moet gebeuren. Daarom is de VNG in overleg gegaan met de minister. Met het doel om meer budget te krijgen voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Dat ondersteunen wij van harte!’

Niet eens met de VNG

Dat betekent niet dat de FNV het eens is met de VNG dat er helemaal geen geld is om iets te doen aan de lonen van de werknemers. Eind vorig jaar heeft de VNG namelijk wel een extra uitkering gegeven aan de gemeenteambtenaren.

Meten met twee maten

Wiechmann: ‘Het geld is er dus wel, maar de VNG meet bewust met twee maten en laat haar eigen werknemers met een arbeidsbeperking in de kou staan. Terwijl veel van hen rond het minimumloon verdienen. Zij kunnen hun dagelijkse boodschappen nauwelijks meer betalen. Het is schrijnend dat werknemers nu soms gedwongen worden om te kiezen tussen naar hun werk gaan of de dagelijkse boodschappen betalen.’

Net iets meer dan minimum

Veel werknemers die werken in de sociale werkbedrijven, verdienen net iets meer dan het wettelijk minimumloon. Dat is op 1 januari 2023 met 10% omhooggegaan in verband met de hoge inflatie. Maar de werknemers die net iets boven het minimumloon zitten krijgen diezelfde verhoging niet.

Een heel scheve verhouding

Wiechmann: ‘Dan krijg je een hele scheve verhouding op de werkvloer. Het verschil in beloning tussen een teamleider en werknemer is dan minimaal, terwijl een teamleider wel meer verantwoordelijkheid draagt.’

Meer acties op 21 en 28 februari

Na eerdere acties in Arnhem en Apeldoorn en deze in Den Haag volgen op 21 februari acties op diverse plekken in de provincie Groningen en op 28 februari in de provincie Noord-Brabant.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.