De Gemeente Tilburg is continu en actief op zoek naar vernieuwing en nieuwe technologieën die waardevol zijn om het werk in de zorg (Wmo en Jeugdwet) efficiënter, effectiever, maar ook doel- en rechtmatiger uit te (laten) voeren. In het kader van het toezicht op de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet is gezocht naar technische oplossingen die de inzet van toezichthouders kunnen beperken of tenminste de toezichthouders op de juiste plaats in te zetten. Daarbij wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van diverse interne en externe bestandsvergelijkingen met behulp van getoetste indicatoren. In die zoektocht kwam gemeente Tilburg via Midpoint Brabant en het Kenniscentrum Handhaving & Naleving van de VNG (mede subsidieverstrekkers) in contact met een aanbieder die een blockchain-oplossing kon bieden.
In overleg met de aanbieder, Horizon Internet Technologies, is toen gekozen om eerst een Proof of Concept (PoC) op te zetten. Die PoC is destijds voorgelegd aan minister Hugo de Jonge (VWS) en enkele van zijn beleidsmedewerkers. Zij waren unaniem enthousiast over de oplossing die bedacht was. Toen is besloten om in de eerste helft van 2019 een pilot te starten.
In de pilot werd gekozen voor hulp aan huis (huishoudelijke hulp) omdat dit de meest eenvoudige vorm (administratief) van zorg is in Tilburg. Het betreft een sterk gestandaardiseerd proces met een beperkt aantal aanbieders. De participerende aanbieder, Actief Zorg, was direct enthousiast over de oplossing. Zij ervaarden met de handmatige registratie, waaronder ook dienstencheques (een soort vouchers) veel administratieve lasten. Binnen de eigen organisatie van de aanbieder was de potentiële besparing ongeveer een halve fte. De business was eenvoudig te maken door Actief Zorg.
In de pilot is op 20 zorgadressen gewerkt met verschillende middelen. De verschillende middelen betreffen een kastje op het zorgadres en een draagbaar kastje voor de zorgaanbieder, maar uiteindelijk is de beste keuze die van de mobiele telefoon en de Near Field Communication (NFC) tag gebleken. De NFC tag is een sticker met een chip erin (geen stroom nodig). Wanneer je met een smartphone langs de NFC tag gaat start automatisch de fair care app op en wordt de betreffende medewerker aangemeld op het adres.(1) Het afmelden gaat op eenzelfde wijze. Het enige dat de medewerker nog doet is checken op het beeldscherm van de smartphone of alles klopt. Is de zorg gestopt op het adres? Dan verschijnt direct een melding op het scherm. Voor de medewerker is er verder geen enkele administratie meer nodig. Geen mobiele telefoon in bezit? Dan wordt de medewerker uitgerust met een klein kastje dat de app op de smartphone vervangt.
In de blockchain worden de in- en uitchecks opgeslagen. De uren die op het adres besteed zijn worden vergeleken met de contractafspraken die in de blockchain zijn opgeslagen. Afwijkingen (vergeten in- of uit te checken, handmatige aanpassingen van tijden) worden gerapporteerd en kunnen gecontroleerd worden op juistheid. Wanneer medewerkers gewend zijn met 'Fair Care' te werken en ze ervaren de tijdsbesparing, dan zal het aantal afwijkingen zeer beperkt zijn.
Voor de cliënten die deze zorg afnemen verandert er nauwelijks iets. Zij hoeven geen administratie voor cheques meer bij te houden (hoeveel heb ik er nog?). Via de Fair Care cliënten app, mail, telefoon, maar ook per post als dat wenselijk is, kan met enige regelmaat een update van het aantal beschikbare uren gecommuniceerd worden. Daarom heeft Actief Zorg besloten het project groots te gaan uitrollen.
Tijdens de pilot werd geopperd om vanuit gemeente Tilburg, in samenwerking met de aanbieders, te zijner tijd Fair Care groots uit te rollen. In overleg kwamen partijen al snel tot de conclusie dat de oplossing niet bij de gemeente thuishoort, maar bij de aanbieders.(2) De aanbieder en haar medewerkers hebben ook een groot voordeel bij de oplossing. De gemeente kan in vertrouwen met de aanbieder werken, maar kan in overleg de resultaten die in de blockchain zijn opgeslagen inzien en eventueel om een verklaring voor afwijkingen vragen of een steekproef nemen. Een audit met goed resultaat zou de zekerheid van de output nog verder kunnen verhogen. Vertrouwen is goed, maar als je dat met feiten kunt onderbouwen is dat wel zo prettig.
Resultaat is een systeem dat de gemeente niets kost (de aanbieder bekostigt het volledig) en dat de aanbieder vlot terugverdient. Waarmee medewerkers en cliënten van de aanbieder blij zijn omdat het ze tijd spaart. Daarnaast biedt het de gemeente meer zekerheid rondom de geleverde zorg. De prestatielevering is voor gemeenten een belangrijk punt bij de controle van de jaarrekening. Een blije controller en accountant is voor iedere gemeente prettig.
Benieuwd hoe het nu verder gaat met de uitbouw van blockchain als ondersteuning in de Wmo en Jeugdwet? Lees het artikel verder in het onlangs verschenen online magazine Nieuwe technologieën in het sociaal domein, zorg en welzijn
(1) De Fair Care app kent 2 versies. Een voor de zorgaanbieder en eentje voor de cliënten. Fair Care is het hele systeem en de apps maken daar onderdeel vanuit.
(2) De gemeente Tilburg is met de pilot gestart om samen met Midpoint Brabant en VNG Kenniscentrum Handhaving & Naleving de markt te stimuleren met technische oplossingen de zorg te verbeteren en administratieve lasten te verlagen. Dat is overigens ook een wens van zorgaanbieders en zorgverleners.