In aanloop naar het Kamerdebat deze week uit Patiëntenfederatie Nederland haar grote zorgen over de toegankelijkheid en kwaliteit van de langdurige zorg in Nederland. De capaciteit staat onder druk, terwijl het zicht op de kwaliteit en veiligheid van zorg steeds verder afneemt. Dit komt onder andere door het bevriezen van het aantal verpleeghuisplekken en het ontbreken van meetbare kwaliteitsindicatoren in het Generiek Kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’.
“De zorg voor ouderen en mensen met een langdurige zorgvraag moet toegankelijk en van hoge kwaliteit zijn, maar we zien dat mensen hier steeds minder op kunnen vertrouwen,” zegt Arthur Schellekens, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. “Mensen met een zorgindicatie hebben recht op passende zorg, maar onder andere door een gebrek aan voldoende verpleeghuisplekken krijgen velen van hen noodgedwongen zorg thuis, ook als dat eigenlijk niet verantwoord is.”
Daarnaast verdwijnt het zicht op de kwaliteit en veiligheid van die zorg door de invoering van het Generiek Kompas. Zorgorganisaties in de verpleeghuiszorg en wijkverpleging mogen in tegenstelling tot voorheen nu zelf bepalen hoe zij kwaliteit meten en inzichtelijk maken, waardoor er geen sprake meer is van landelijk vergelijkbare informatie. Patiëntenfederatie Nederland heeft het Generiek Kompas mede om die reden niet mee ingediend. “Zonder objectieve kwaliteitsnormen kunnen we niet goed monitoren of zorg veilig en verantwoord is,” stelt Schellekens. De recent aan het licht gekomen misstanden in verpleeghuis Otto Heldring benadrukken nogmaals het belang daarvan: “We pleiten al jaren voor meer transparantie over kwaliteit, maar in plaats van vooruitgang zien we juist een stap terug.”
Patiëntenfederatie Nederland heeft haar zorgen over deze ontwikkelingen per brief gedeeld met de Tweede Kamer. Ook hebben we samen met onze leden Spierziekten Nederland en Alzheimer Nederland gesproken met de staatssecretaris van VWS. “'We hebben een prettig gesprek gehad en de staatssecretaris vindt het belangrijk dat Patiëntenfederatie Nederland namens de patiënten betrokken is bij het Kompas. Voor ons is dat echter alleen zinvol als het uitgangspunt is dat we komen tot landelijk vergelijkbare informatie.”