Op 1 januari 2025 start Zorgkantoor DSW met een pilot om de administratieve lasten van de Rekenmodule Wlz voor zorgverleners omlaag te brengen. DSW had op 26 november zorgaanbieders uitgenodigd voor een toelichting op deze pilot.
In de pilot wordt bij aanvang van de zorg nog één keer een AAT (Aanvraag Aangepaste Zorgtoewijzing) met indien noodzakelijk de bijbehorende Rekenmodule ingevuld als er sprake is van een Modulair Pakket Thuis (MPT) met een of meerdere zorgaanbieders. Voor latere wijzigingen in de zorg geeft DSW het vertrouwen aan de zorgverleners en hun onderlinge afstemming. De zorgverleners zijn door hun expertise in staat om te bepalen welke zorg ingezet dient te worden en wat passend is voor de cliënten. Hier hoeft geen Rekenmodule voor te worden ingevuld.
Maandelijks vindt controle plaats en zullen uitschieters door DSW met zorgaanbieders besproken worden. DSW verwacht dat dit uitzonderingen zijn. De pilot gaat alleen over de V&V sector. Binnen deze sector zijn er nog een aantal gevallen waarvoor de Rekenmodule verplicht is. Zoals combinatie MPT met PGB. Deze lopen nu niet mee in de pilot. DSW en zorgaanbieders evalueren de pilot in oktober, waarna wordt besloten over het vervolg. DSW beschouwt de pilot als een eerste stap en spreekt de hoop en verwachting uit dat de administratieve lasten omlaag gaan. DSW streeft ernaar de Rekenmodule uiteindelijk helemaal overbodig te maken.
Een andere wijziging per 1/1/2025 ten aanzien van de Rekenmodule Wlz is de web-based applicatie die de oud Excel-sheets vervangt. Deze is gemaakt in opdracht van alle zorgkantoren. Hierdoor kan de Rekenmodule bijvoorbeeld ook op een tablet of laptop, in aanwezigheid van de cliënt, worden ingevuld. Naar verwachting helpt dit ook om de registratielast omlaag te brengen.