Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0
Op 1 januari 2020 is de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) in werking getreden. De Wvggz geldt voor mensen bij wie een psychische stoornis leidt tot gedrag dat ernstig nadeel (gevaar) veroorzaakt voor henzelf of voor anderen. De Wvggz legt meer nadruk op de positie en de betrokkenheid van de cliënt en zijn naasten en regelt dat verplichte ggz straks ook buiten een instelling opgelegd kan worden.

Cijfers Wvggz over 2020 bekend

De Wet verplichte ggz (Wvggz) is sinds 1 januari 2020 van kracht. Hoe zijn de ontwikkelingen in de nieuwe wet ten opzichte van zijn voorganger, de wet Bopz? Op de site Dwang in de zorg zijn de uitgebreide cijfers en ook een overzichtelijke infographic gepubliceerd.

VNG 3 mei 2021

Publicatie

Opvallende cijfers

Wat opvalt is de schommeling in de maatregelen door het jaar heen. Voor een deel moeten die verklaard worden doordat de Rechtbanken aan het eind van 2019 een 'inhaalslag' hebben gemaakt, zodat ze niet in de problemen zouden komen bij de invoering van de nieuwe wet. Betreffende de nieuwe onderdelen van de wet: 45% van de betrokkenen bij een crisismaatregel kon worden gehoord en ruim 1600 verkennende onderzoeken werden uitgevoerd. In 800 gevallen leidden die onderzoeken tot een aanvraag zorgmachtiging. De regiomonitor geeft een overzicht van de ontwikkelingen in de diverse arrondissementen en veiligheidsregio's.

Bekijk hier de 'Infographic ketenmonitor Wvggz januari-december 2020'

Bekijk hier de 'Ketenmonitor Wvggz januari-december 2020'

Bekijk hier de 'Regiomonitor januari-december 2020'

Bekijk hier de 'Ketenmonitor Wvggz januari-september'

Bekijk hier de 'Ketenmonitor Wvggz januari-juni 2020'

Bekijk hier de 'Ketenmonitor Wvggz januari-april 2020'

Bekijk hier de 'Regiomonitor Wvggz januari-juni 2020'

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.