Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Aanpak bij verward gedrag: 'veel bereikt, nog veel te doen'

De tussenrapportage van het Schakelteam Personen met Verward Gedrag laat zien dat er veel is bereikt, maar ook dat er nog veel moet gebeuren. 'Er is heel hard gelopen, maar ook nog veel te doen', aldus VNG-directeur Jantine Kriens bij de presentatie van de tussenrapportage.

VNG 6 oktober 2017

De resultaten van ‘de stand van het land’ en de tussenrapportage met daarin de focus voor het komend jaar werden vandaag overhandigd door voorzitter Onno Hoes aan de opdrachtgevers van het Schakelteam, minister Edith Schippers (VWS), minister Stef Blok (VenJ) en Jantine Kriens (directeur VNG).

Centrale rol gemeenten

Jantine Kriens bedankte het Schakelteam voor het verrichte werk. De aanpak die het Schakelteam voorstaat, past bij de organisatie die gemeenten zijn, én - als lerende organisatie - willen worden. Gemeenten hebben immers een centrale, regisserende rol in de aanpak van problemen van personen met verward gedrag.

Inclusieve wijk

Mensen met verward gedrag hebben hulp nodig op meerdere terreinen van het leven. Dat vraagt om een persoonsgerichte aanpak en samenwerking op meerdere niveaus. Kriens: 'Het begint bij de mensen om wie het gaat en de professionals in de wijken.' Zij wees erop dat zo'n aanpak aansluit bij het streven van gemeenten naar veilige, inclusieve wijken.

Betere wet- en regelgeving

We moeten het hebben van de basis (wijken, inwoners, professionals) maar aan de top van de piramide is ook actie nodig. Kriens zei te hopen dat de opvolger van minister Schippers de Wet verplichte ggz (Wvggz) snel door de Eerste Kamer loodst. De VNG pleit ook voor een juridische basis voor een betere informatieoverdracht tussen domeinen.

Meer doen aan preventie

Kriens sloot aan bij de oproep van het Schakelteam om meer te doen aan preventie. Daarvoor zijn bijvoorbeeld afspraken nodig tussen gemeenten en zorgverzekeraars, onder andere om meer ggz in de wijk te organiseren.

Tussenrapportage Schakelteam Personen met Verward Gedrag
(bericht Schakelteam, 5 oktober 2017)

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.