Na de transities heeft de contractmanager een prominentere rol gekregen in het sociaal domein. Wat is er verandert, welke informatie is van belang voor een contractmanager om zijn taken goed uit te voeren en hoe stuur je op kwaliteit terwijl je ook rekening houdt met het kostenplaatje? Jocelyne Tophoff, inkoop- aanbesteding- en contractmanagementjurist bij Victor Advocaten, geeft antwoord op drie vragen.
1. De contractmanager heeft na de decentralisaties in het sociaal domein een prominentere rol gekregen. Wat is er veranderd aan het takenpakket? Wat is zijn of haar belangrijkste verantwoordelijkheid?
De contractmanager is in het sociaal domein mede verantwoordelijk voor het verkrijgen van uitnuttingsinformatie. Dit is informatie omtrent de kwaliteit en kwantiteit van geleverde zorg. Gemeenten kopen zorg in op basis van door hen gestelde doelen en gewenst impact. De contractmanager dient te toetsen of die doelen bereikt zijn en wat de impact van de zorg is op de gemeente/wijk/populatie. De meest grote verandering is dat het nu om mensen (de cliënt) gaat. Gemeenten kopen immers zorg in ten behoeve van derden, en niet ten behoeve van zichzelf.
2. Welke specifieke informatie is van belang om het contractmanagement goed te kunnen uitvoeren?
Ik pleit er altijd voor om zo veel mogelijk cliëntvolgende informatie te verzamelen. Hieruit kan namelijk het best uitnuttingsinformatie gedestilleerd worden. Bijvoorbeeld, welke zorg heeft een cliënt gekregen, heeft hij op de wachtlijst gestaan, zijn er crisissen geweest, zijn er familieleden betrokken etcetera. Met deze informatie krijgt de gemeente inzicht in haar cliëntenpopulatie en de aard van hun zorgvraag, en kan de gemeente ook beter haarpreventie taak uitoefenen. Daarnaast kan die informatieeen basis vormen voor een volgende inkoop.
3. Heeft u een tip voor de sturing op kwaliteit, waarbij ook het kostenaspect in ogenschouw neemt?
Sturen op kwaliteit kan het beste vanuit een cliëntvolgend contractmanagementsysteem waarbinnen het mogelijk is cliënten en de door hun ontvangen zorg onderling te vergelijken. Als je weet welke zorg effectief is, kun je daarop sturen. Het kan bijvoorbeeld best zijn dat een relatief dure interventie op lange termijn uiterst effectief blijkt omdat recidive uitblijft. In zo'n geval kan dus zelfs met een relatief dure behandeling op kosten gestuurd worden. Datzelfde geldt voor preventie. Op dit moment wordt daar door gemeenten nog weinig aan gedaan omdat men nog niet weet welke middelen effectief zijn. Door dit te meten kan dat dus ook effectief worden ingezet.
mr. Jocelyne Tophoff geeft ook de workshop Contractmanagement: sturen op kosten en kwaliteit in de zorg, waarin ze onder andere ingaat op:
hoe je kan sturen op kwaliteit en kosten in de zorg
met welke bruikbare handvatten contractmanagement effectief kan worden ingericht
de juridische (on)mogelijkheden van contractmanagement
Lees meer artikelen van Victor Advocaten.