Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Corona en pgb: maatregelen en wijzigingen

Deze periode betekent voor veel budgethouders en hun zorgverleners bezorgdheid over zorgcontinuïteit, geregel en improviseren. Daarom introduceert het ministerie van VWS een tijdelijk pakket aan maatregelen en enkele tijdelijke wijzigingen in het pgb-proces. Het belangrijkste uitgangspunt: de zorg moet doorgaan. Ook vragen we van budgethouders om met veranderingen in hun zorg en/of ondersteuning, altijd te overleggen met de budgetverstrekker. De verstrekkers (zorgkantoor, zorgverzekeraar of gemeente) bieden de budgethouders de nodige ondersteuning aan en actuele informatie.

Sociale Verzekeringsbank 7 april 2020

De maatregelen zijn in samenwerking met de VNG en ZN tot stand gekomen.

De regelgeving voor pgb wordt tijdelijk verruimd om de zorg door te kunnen laten gaan. De verruiming sluit aan op de keuzes die gemaakt zijn voor zorg in natura. Maar alleen als het echt niet anders kan, mogen budgethouders afwijken van de huidige, wettelijke processen en budgetten. De maatregelen gelden voorlopig van 1 maart tot 1 juni 2020.

Maatregelen

De maatregelen gelden voor de budgethouders met een pgb op basis van de Wlz, Wmo 2015 en Jeugdwet en deels voor de Zvw, en betreffen de volgende zaken:

  • Indien er als gevolg van Corona meer zorg nodig is, is het mogelijk meer uren zorg in te kopen bij een zorgverlener waar u al een contract mee heeft

  • Vervangende zorg inzetten, voordat de zorgovereenkomst volledig is goedgekeurd (ook voor dagbesteding).

  • Continuïteit van zorg wordt geborgd, als zorg niet geleverd kan worden is het mogelijk de zorg door te betalen

  • Informatie over beschermingsmiddelen

1. Indien er als gevolg van Corona meer zorg nodig is, is het mogelijk meer uren zorg in te kopen bij een zorgverlener waar u al een contract mee heeft

Tot 1 juni a.s. is het mogelijk om extra uren zorg in te kopen bij een zorgverlener waar u al een contract mee heeft, als de verstrekker akkoord gaat. Dit geldt voor Wlz, Wmo en Jeugdwet. Wel staat hieronder aangegeven wat de budgethouder in de Zvw kan verwachten wanneer een dergelijke vraag speelt.

Extra uren inkopen Wet langdurige zorg (Wlz)
Wilt u in verband met corona extra uren zorg inkopen bij dezelfde zorgaanbieder? U kunt met het formulier ‘Extra kosten als gevolg van Corona’ extra budget aanvragen voor deze kosten. Het formulier dient u in bij het zorgkantoor. Dit geldt voor zowel professionele als niet-professionele zorg. Het zorgkantoor beoordeelt het aangevraagde extra budget en laat u weten of het bedrag wordt toegekend. Vanaf dat moment kunt u deze zorg inzetten.

Extra uren inkopen Jeugdwet en Wmo
Extra uren inkopen met een persoonsgebonden budget vanuit de Jeugdwet en de Wmo 2015? De regels hiervoor kunnen per gemeente verschillen op basis van gemeentelijke verordeningen. Als u meer uren nodig heeft, moet u dit eerst afstemmen met uw gemeente.

Extra uren inkopen Zorgverzekeringswet (Zvw)
Als de budgethouder extra zorg nodig heeft, bijvoorbeeld omdat hij corona heeft, kan de budgethouder een indicatie voor deze zorg aanvragen. Verzekeraars en indicatiestellers hebben afspraken gemaakt over de manier waarop deze indicaties worden gesteld.

Contact met budgetverstrekker
De zorgkantoren, gemeenten en SVB werken hard aan de invoering van deze maatregel, en om vragen van budgethouders en zorgverleners goed te kunnen beantwoorden. U kunt daarom vanaf dinsdag 7 april bij hen terecht met vragen over deze maatregel.

2. Vervangende zorg inzetten, voordat de zorgovereenkomst volledig is goedgekeurd (ook voor dagbesteding).

Tot 1 juni mogelijk om in overleg met de verstrekker vervangende zorg in te zetten met een Wlz-, Wmo- of Jeugdwet-pgb, dus nog vóórdat de zorgovereenkomst officieel en administratief is goedgekeurd. In de Zvw is dit anders geregeld. Er staat hieronder aangegeven wat de budgethouder in de Zvw kan verwachten wanneer een dergelijke vraag speelt.

Vervangende zorg nodig via de Wmo en Jeugdwet
Het uitgangspunt bij vervangende zorg blijft dat de budgethouder en zijn/haar omgeving eerst samen met de zorgaanbieder kijken of een alternatief nodig en mogelijk is. Misschien kan de gecontracteerde zorgaanbieder zélf een alternatief organiseren. Lukt dat niet en dreigt zorg of ondersteuning weg te vallen en is er een dringende noodzaak? Dan is het mogelijk gemaakt om alternatieve, formele zorg of ondersteuning te starten nog vóórdat de zorgovereenkomst officieel administratief is goedgekeurd. Het is daarbij wel van belang dat de budgethouder dit vooraf goed afstemt met de gemeente, bijvoorbeeld telefonisch.

Komen de gemeente en budgethouder samen tot de conclusie dat vervangende, formele zorg de beste optie is? Dan kan de zorg direct starten. Het administratieve goedkeuringstraject van de overeenkomst verloopt vervolgens parallel aan de zorgverlening, en de financiering wordt met terugwerkende kracht geregeld.

Komt de budgethouder er niet uit met de zorgaanbieder? De gemeente heeft wellicht oplossingen, waar de budgethouder gebruik van kan maken zoals lokale initiatieven. De leveringsvorm (zorg in natura of pgb) is niet leidend voor welke zorg er kan worden ingezet. Een oplossing kan dus ook in de vorm van zorg in natura worden geboden.

Vervangende zorg via de Wlz
Voor de Wlz geldt dat u deze nieuwe of vervangende zorg aanvraagt via het formulier ‘Extra Kosten als gevolg van Corona’. Het formulier dient u in bij het zorgkantoor, dit voor zowel professionele als niet-professionele zorg. Het zorgkantoor beoordeelt het aangevraagde extra budget en laat u weten of het bedrag wordt toegekend. Vanaf dat moment kan u deze zorg inzetten.

Wanneer u vervangende zorg regelt bij een nieuwe zorgaanbieder dient u een zorgovereenkomst en zorgbeschrijving in te dienen. Het administratieve goedkeuringstraject van de overeenkomst verloopt vervolgens parallel aan de zorgverlening, en de financiering wordt met terugwerkende kracht geregeld. De zorg die verleend is tot het moment van definitieve beoordeling van de zorgovereenkomst en zorgbeschrijving zal worden vergoed.

Alternatieven voor dagbesteding
Voor de budgethouders die niet zonder weggevallen dagbesteding kunnen, doet VWS de oproep aan instellingen om op creatieve wijze te zoeken naar alternatieven. Denk hierbij ook aan nieuwe vormen van communicatie (beeldbellen, Skype, individueel). Bekijk de individuele situatie en maak een goede afweging tussen wat kan en wat veilig en verantwoord is.

VWS vraagt dit ook aan instellingen die budgethouders begeleiden. Normaal gesproken maken deze instellingen een-op-een afspraken met een budgethouder, maar gezien de omstandigheden doet VWS deze oproep landelijk in het belang van alle budgethouders. De zorg kan dan in overleg met de verstrekker direct starten. Betaling (in natura of in pgb) volgt nadat afspraken zijn gemaakt over de wijze van financiering bij de Wmo en Jeugdwet. In de Wlz loopt de betaling door zoals gebruikelijk door.

Van formele zorg naar betaalde informele zorg in de Wmo en Jeugdwet
Als formele zorg om welke reden dan ook niet geleverd kan worden, moeten budgethouder en zorgverlener samen onderzoeken welke mogelijkheden er wél zijn. Als de zorgverlener niets kan betekenen, moet de budgethouder met diens omgeving op zoek gaan naar een alternatief. Deze crisissituatie vraagt van alle Nederlanders om extra naar elkaar om te kijken en ondersteuning te geven aan naasten, buren en je omgeving. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat huisgenoten onbetaald extra werk doen in het huishouden.

In principe is het dus niet mogelijk om formele zorg te vervangen door informele, betaalde zorg. Bij uitzondering kan een verstrekker hiervan afwijken en toestemming geven voor de inzet van vervangende informele zorg. Neem met vragen hierover contact op met uw gemeente.

Vervangende zorg via de Zvw
Voor de Zvw zou deze maatregel als volgt gelden: Direct vervangende formele zorg inzetten, voordat de aanvraag voor uitbreiding zorg is goedgekeurd.

Voor de Zvw is dit mogelijk als ze voldoen aan de voorwaarden van zorgverzekeraar, polisvoorwaarden en het reglement PGB/Zwv. Het advies aan de budgethouder is te overleggen met de desbetreffende zorgverzekeraar.

3. Continuïteit van zorg wordt geborgd, als zorg niet geleverd kan worden is het mogelijk de zorg door te betalen​

Het is tot 1 juni mogelijk om zorg door te betalen als deze niet geleverd kon worden. Dit geldt voor zorg via een pgb op basis van de Wlz, Wmo en Jeugdwet. Er wordt van de budgethouders verwacht dat ze meewerken aan deze afspraak.

Informatie voor budgethouders
Binnen de Wmo 2015, Jeugdwet en Wlz wordt het mogelijk gemaakt om - ongeacht het type contract – niet-geleverde zorg door te betalen. Binnen de gemeentelijke wetten zal zo nodig het budget worden opgehoogd. Voor de Wlz geldt de mogelijkheid om de zorg alsnog in te zetten vanuit de maatregel om extra en vervangende zorg in te zetten.

De voorwaarde hierbij is dat u als budgethouder zelf bijhoudt welke zorg niet geleverd, maar wél betaald is. We verwachten van budgethouders dat zij conform afspraken handelen. Er komt een formulier om de uren bij te houden, en waar de budgethouder verder alle noodzakelijke gegevens voor deze financiering kan invullen. U wordt geïnformeerd wanneer dit formulier beschikbaar komt. De budgetverstrekker kan deze informatie opvragen bij de budgethouder.

De betrokken partijen onderzoeken nog hoe dit administratief het best kan worden georganiseerd. Zodra de manier van registratie bekend is en het formulier beschikbaar is, leest u dit op de websites van Per Saldo, BKVZ, SVB en de verstrekkers.

Informatie voor zorgaanbieders
VWS heeft met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG, voor de Wmo en Jeugdwet) en Zorgverzekeraars Nederland (voor de Wlz) afspraken gemaakt over het doorbetalen van gecontracteerde natura- en pgb-zorgaanbieders, ook als zorg en ondersteuning niet of anders wordt geleverd. De zorg moet immers doorgaan. Hierbij blijft de oproep staan dat de zorgaanbieders eerst onderzoeken of ze de zorg op een andere wijze kunnen leveren zodat deze maatregel niet nodig is. Ook wordt van (Wlz)-zorgaanbieders verwacht dat zij op facturatie naar budgethouders specificeren welke zorg wel en niet geleverd is tot 1 juni.

Voor aanbieders van zorg, maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp zijn deze afspraken met VNG en ZN voorliggend. Dat betekent dat er geen gebruik gemaakt kan worden van de overige kabinetsmaatregelen voor werktijdverkorting voor organisaties en zzp’ers.

Contact met budgetverstrekker
De zorgkantoren, gemeenten en SVB werken hard aan de invoering van deze maatregel, en om vragen van budgethouders en zorgverleners goed te kunnen beantwoorden. U kunt daarom vanaf dinsdag 7 april bij hen terecht met vragen over deze maatregel.

PGB uit Zvw
VWS is momenteel in nauw overleg met de zorgverzekeraars over onder andere deze maatregel. Op dit moment is deze maatregel dus (nog) niet van toepassing op de budgethouders met een pgb uit de Zorgverzekeringswet. Zodra hierover duidelijkheid is gekomen, wordt u geïnformeerd.

4. Informatie over beschermingsmiddelen

Handschoenen, desinfectiemiddelen en mondkapjes: tijdens de coronacrisis zijn ze schaars. Het ministerie van VWS heeft de inkoop en verdeling van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) centraal georganiseerd. Dit geldt voor alle soorten zorg.

In het geval van een corona-besmetting heeft het RIVM richtlijnen opgesteld voor de zorg die buiten het ziekenhuis plaatsvindt, zoals bij de zorgverlening aan budgethouders. Deze zijn leidend in de aanvraag en verdeling van middelen.

Sommige budgethouders hebben, ongeacht de huidige situatie, voor de dagelijkse zorg PBM nodig. Deze middelen moeten ook voor hen beschikbaar blijven. VWS heeft deze twee doelgroepen; zorgverleners die te maken krijgen met corona en zorgverleners die regulier ook gebruik maken van PBM, specifiek onder de aandacht gebracht bij de regio-coördinatoren. De regiocoördinatoren hebben aangegeven de vraag voor PBM graag gebundeld te ontvangen. Op dit moment wordt bekeken hoe dit georganiseerd kan worden. Op dit moment is er sprake van schaarste aan persoonlijke beschermingsmiddelen en dit betekent ook dat niet alle aanvragen geleverd kunnen worden.

Uitvoering

VWS en haar ketenpartijen onderzoeken de mogelijkheden om processen te vereenvoudigen in het geval dat en ter voorkoming van oplopende doorlooptijden. De maatregel waarbij budgethouders na overleg met de verstrekker direct zorg mogen inzetten, nog voordat de zorgovereenkomst (of ander document (Wlz)) officieel administratief is goedgekeurd, helpt daar al goed bij. Het administratieve goedkeuringstraject van de overeenkomst verloopt vervolgens parallel aan de zorgverlening.

Betaling aan zorgverleners

Het is belangrijk dat de betaling aan zorgverleners zo veel mogelijk plaatsvindt met de reguliere doorlooptijden. Op dit moment zijn de doorlooptijden volgens afspraak en is het niet nodig dit proces aan te passen.

Contact met verstrekker

Heeft u vragen over uw zorg of ondersteuning, of dreigt uw zorg of ondersteuning weg te vallen? Neem altijd contact op met uw zorgverlener en budgetverstrekker voor advies en alternatieven. U kunt vanaf dinsdag 7 april bij hen terecht met vragen over deze maatregelen. Zie de contactinformatie op de website van de budgetverstrekker hoe het beste contact kan worden opgenomen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.