Menu

Filter op
content
Zorg&Sociaalweb
0

D66 en SP: 'Politie moet ouderverstoting aanpakken'

Gescheiden ouders die tegen de regels in hun kinderen voor zichzelf houden, moeten standaard door de politie worden aangepakt. Dat stellen D66 en SP vandaag voor aan minister Dekker (Rechtsbescherming).

Huiselijkgeweld.nl 11 december 2019

De partijen vinden dat het nog te vaak gebeurt dat gescheiden ouders ongestraft regels aan hun laars lappen, waardoor een van hen nauwelijks nog contact heeft met een kind.

"Als eenmaal vervreemding is ontstaan tussen ouder en kind, dan dreigt het gevaar dat herstel van contact lastig wordt. Het niet nakomen van afspraken mag niet lonen", aldus D66-Kamerlid Vera Bergkamp in de Telegraaf.

’Ouderverstoting’ wordt vaak niet herkend. D66 en SP stellen dat vijftien procent van de kinderen van gescheiden ouders contact met een van de ouders verliest. Agenten die te maken krijgen met deze conflicten, moeten volgens de twee partijen worden bijgeschoold.

Eerder dit jaar werd al een motie van SP-Kamerlid Michiel van Nispen door de Tweede Kamer aangenomen. Hij riep de regering op om nog voor het einde van het jaar met voorstellen te komen om strenger op te treden tegen mensen die zich niet aan een omgangsregeling houden. "Een kind hoort niet vervreemd te raken van één van zijn ouders", aldus Van Nispen. "Mensen moeten er vanaf het eerste moment van doordrongen zijn dat het niet naleven van uitspraken van rechters niet zonder gevolgen kan blijven."

VVD en GroenLinks staan positief tegenover het plan, maar hebben er nog wel vragen over.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.