Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Gratis online magazine ‘Nieuwe technologieën in het sociaal domein, zorg en welzijn’

Deze week wordt voor de vierde keer de eHealthweek georganiseerd. Het doel van dit initiatief is het vergroten van kennis en vaardigheden over technologie in de zorg. Inmiddels kent het sociaal domein en de sector zorg en welzijn talloze zorginnovaties die de toegang tot en toepasbaarheid van zorg vergemakkelijkt. Toch weten veel mensen nog niet hoe technologie hun zorgvraag kan beantwoorden. Ook professionals zijn nog zoekende in de toepassing van zorgtechnologie. In dit kader brengt Sociaalweb het online magazine ‘Nieuwe technologieën in het sociaal domein, zorg en welzijn’ uit met bijdragen van o.a. Philippe Delespaul, Eveline Wouters en Niels Uenk.

Redactie Zorg&Sociaalweb 29 januari 2020

In het openingsartikel benadrukken Movisie-onderzoekers Sten Gelissen en Anita Peters dat zorgtechnologie meer aandacht verdient, en geven zij een overzicht van de huidige technologische trends en ontwikkelingen binnen het sociaal domein en de sector zorg en welzijn

Hoogleraar Philippe Delespaul gaat in zijn bijdrage in op de rol die eHealth kan spelen in de ggz. Is eHealth het antwoord op de problemen waar de ggz-sector mee kampt? We blijven even bij de ggz. Kan eHealth een effectief middel zijn om de zelfredzaamheid van de ggz-cliënt te vergroten? Op die stelling reageren hoogleraar Floortje Scheepers en GGZ Noord-Holland-Noord-bestuurder Marijke van Putten.

Virtual Reality (VR) is op verschillende vlakken toepasbaar. Ook mantelzorgers en mensen met dementie hebben hier profijt van. Eveline Wouters en Teatske van der Zijpp vertellen meer over de ondersteuning die VR biedt aan mensen met een chronische aandoening.

Dat technologie de toekomst heeft benadrukken ook Nicole Menke en Damiët Groen van gemeente Den Haag. Met hun project ‘iZi Gezond Langer Thuis’ wonnen zij de Smart City Award 2018. Sociaalweb interviewde hen over hoe hun zorginnovaties senioren helpen langer zelfstandig thuis te wonen. Ook Blockchain speelt hierbij een rol. Manager Jan-Willem Sies legt uit hoe de Gemeente Tilburg met Blockchain Wmo-hulp aan huis kan bieden.

Ook voor gemeenten zijn er veel mogelijkheden om technologie toe te passen, met name bij de inkoop van zorg. PPRC-onderzoeker Niels Uenk zet uiteen hoe opdrachtgevers (zoals gemeenten) geprikkeld kunnen worden in het gebruik van technologie in de (thuis)zorg.

Een andere vorm van zorgtechnologie is een robot. Veel mensen die een ‘maatje’ kunnen gebruiken hebben baat bij een 'Tessa' of 'Leolani'. Hoogleraar Piek Vossen ontwikkelt sociale robots en kent dus als geen ander de mogelijkheden en beperkingen.

In het sociaal domein wordt steeds vaker gebruik gemaakt van algoritmes, onder andere om bijstandsfraude te voorspellen en op te sporen. Over het gebruik van algoritmes bestaan veel zorgen: versterken algoritmes vooringenomenheid? Is een algoritme wel zorgvuldig genoeg? In een column geeft lector Maaike Harbers antwoord op de vragen of die zorgen terecht zijn. Werken algoritmes discriminatie in de hand en zo ja, wat kunnen we daaraan doen?

Met dit online magazine draagt Sociaalweb een steentje bij aan de bewustwording en vergroting van kennis over de mogelijkheden die zorgtechnologie biedt.

Bekijk het gratis online magazine Nieuwe technologieën in het sociaal domein, zorg en welzijn

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.