Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

In gesprek met Marleen Hofstede, directeur Dienstverlening Zorg & Welzijn bij de Sociale Verzekeringsbank

Per 1 oktober gaat Marleen Hofstede aan de slag als directeur Dienstverlening Zorg & Welzijn bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit onderdeel van de SVB zorgt voor de uitvoering en uitbetaling van onder andere het persoonsgebonden budget (PGB). Zorg&Sociaalweb ging met Hofstede in gesprek over de grootste uitdaging in haar nieuwe functie, de eigen regie van budgethouders en de boeken van Yuval Noah Harari.

2 september 2022

Waarom heeft u voor deze nieuwe functie gekozen?

Als directeur van de directie Zorg en Welzijn bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) word ik verantwoordelijk voor de uitvoering van de regelingen Persoonsgebonden Budget (PGB) en Verzetsdeelnemers en Oorlogsgetroffenen (V&O). Dit zijn regelingen voor kwetsbare groepen mensen in onze samenleving waar ik me graag sterk voor maak. Bij de uitvoering van het PGB zijn veel partijen betrokken en ik hoop in het complexe speelveld bij te dragen aan constructieve samenwerking waarbij we vernieuwingen realiseren om het proces voor de budgethouder te vereenvoudigen.  

Waar komt uw interesse voor de zorg vandaan?

In Nederland zorgen we voor elkaar, ongeacht afkomst, situatie of levensbeschouwing. Ons zorgsysteem staat daar symbool voor. Het is daarom belangrijk dat we dit systeem koesteren en versterken, voor de huidige en voor toekomstige generaties. Vanuit mijn rol wil ik bijdragen aan goede en betrouwbare zorg waar alle burgers blindelings op kunnen vertrouwen.

Wat is voor u de grootste uitdaging in uw nieuwe functie?

De SVB heeft een belangrijke taak om samen met andere ketenpartijen te zorgen voor de toekenning en uitbetaling van het PGB. Dit willen we zo eenvoudig mogelijk maken voor de budgethouder, waarbij hij of zij zelf de regie heeft. Op dat gebied moeten we gezamenlijk nog een flinke slag maken. Voor V&O geldt dat de doelgroep steeds kleiner wordt en het een uitdaging is bij een afname van de werkzaamheden continuïteit in de dienstverlening te houden.

Waar ziet u goede voorbeelden om te volgen binnen de zorg?

Ik ben gecharmeerd van voorbeelden waarbij partijen krachten bundelen en verschillende belangen weten te overstijgen door het klantbelang voorop te stellen. Ook voorbeelden waarbij het ketenproces sterk wordt vereenvoudigd, zoals zorgstraten waarbij de diagnostiek enorm wordt versneld, vind ik een interessante ontwikkeling. Ik laat me de komende tijd graag inspireren!

Als u niet in dit domein werkzaam was, wat was u dan gaan doen? Welk beroep zou u dan hebben gekozen?

Met het oog op de problematiek in de Jeugdzorg zou ik me voor de positie van het kind willen inzetten.

Wie of wat inspireert u en waarom?

De natuur inspireert me. Het geeft me rust, ontspanning en reflectie, zodat er weer nieuwe energie en creativiteit is voor de vraagstukken die zich dagelijks voordoen.

Welk boek raadt u iedereen aan en waarom?

De boeken van Yuval Noah Harari schetsen het brede perspectief van sociale en maatschappelijke ontwikkelingen rondom allerlei vraagstukken waar we wereldwijd voor staan. Met name het tweede boek Homo Deus: een kleine geschiedenis van de toekomst inspireerde me. Niet alleen de inhoud, maar ook de manier van kijken heeft mij nieuwe inzichten gebracht.

Welke eigenschap bewondert u in anderen?

Beschouwing vind ik een sterke eigenschap. Om versnelling te realiseren is soms eerst vertraging nodig en dat is voor mijzelf nog weleens een aandachtspunt.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.