Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

In gesprek met: Wendela Hingst, nieuwe bestuurder bij Raamwerk

Raamwerk maakt plaats voor een nieuwe bestuurder: Wendela Hingst. Op 1 juli heeft zij het stokje van Hans de Cocq van Delwijnen overgenomen, die gelijktijdig van start is gegaan als directeur Vastgoedontwikkeling bij Raamwerk. Zorg&Sociaalweb sprak met Hingst over onder meer lichamelijke gezondheid en het belang van eigen regie en sociale inbedding in de gehandicaptenzorg.

2 augustus 2022

Waarom heeft u voor deze nieuwe functie gekozen?

Na jaren in de ziekenhuiszorg had ik het idee dat er de komende tien jaar in de langdurige zorg de meeste waarde te creëren is, voor cliënten én medewerkers. De mooie, toegewijde zorg bij Raamwerk, de menselijke maat, de gevraagde focus op zorg en samenwerkingsrelaties maken dat ik mij hier graag voor wil inzetten.

Waar komt uw interesse voor de zorg vandaan?

Ik kom uit een medische familie, maar arts worden heeft mij nooit aangesproken. Wel heb ik daar een sterke interesse in gezondheid en – zeker ook geestelijk – welzijn aan overgehouden. Zo luister ik wekelijks naar podcasts en luisterboeken hierover. In Machteld Huber's visie op positieve gezondheid komt aandacht voor lichamelijke gezondheid samen met het belang van eigen regie en sociale inbedding. Heel relevant in de gehandicaptenzorg.

Wat is voor u de grootste uitdaging in uw nieuwe functie?

Zoals de meeste bestuurders ben ik sterk gefocust op werkgeverschap. Voldoende gekwalificeerde, gelukkige medewerkers hebben de meeste impact op de kwaliteit van zorg die we kunnen leveren. Daarnaast vind ik dat Raamwerk zich wat duidelijker mag profileren met de unieke zorg die wij op Zeehos te Katwijk verlenen aan cliënten met lichamelijke beperkingen, zoals neurodegeneratieve ziekten.

Waar ziet u goede voorbeelden om te volgen binnen de zorg?

Komend uit de curatieve sector met een meer medisch-technische oriëntatie, zie ik dat er in de langdurige zorg pas echt persoonsgerichte zorg wordt geleverd. Daarvoor moet je waarachtig contact maken met je cliënten. Hier liggen dus de voorbeelden voor het oprapen.

Als u niet in deze sector werkzaam was, welk beroep had u dan het liefst beoefend?

Ruim twintig jaar geleden was ik toegelaten tot de opleiding psychotherapie in Londen, waar ik toen woonde. Door omstandigheden verhuisde ik terug naar Nederland waar ik andere keuzen maakte. Soms vind ik dat nog jammer. Maar wie weet, rond mijn pensioengerechtigde leeftijd...

Wie of wat inspireert u en waarom?

Ik heb veel met de ideeën van Pier Eringa, nu bestuurder van het Langeland ziekenhuis te Zoetermeer. Een autonome denker, heeft niets met heilige huisjes. Mooi!

Welk boek raadt u iedereen aan en waarom?

Bijna alle boeken van de Amerikaanse psychiater Irvin Yalom. Hij geeft via zijn eigen levensreis en die van zijn patiënten op toegankelijke wijze inzicht in de ‘human condition’. Ik vind het zelf altijd troostrijk om je te realiseren dat niets menselijks je vreemd is.

Welke eigenschap bewondert u in anderen?

Moed. Je kunt de briljantste inzichten en intenties van de wereld hebben, maar als je niet de moed hebt om je punt te (blijven) maken, verandert er weinig.

In de rubriek In Beweging  houden wij u op de hoogte van personele wisselingen en promoties binnen het sociaal domein, de zorg- en welzijnssector. Lijkt het u leuk om net als Wendela Hingst mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger? Geef het door via koen@berghauserpont.nl . Wij laten u graag aan het woord! 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.