Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Jeugdregio’s positief over inkoop specialistische jeugdhulp

Ook in 2018 is het borgen van essentiële specialistische functies belangrijk om kwetsbare kinderen en jongeren te verzekeren van passende zorg. De 42 jeugdregio’s zijn gevraagd hoever ze zijn met de inkoop en contractering voor het komende jaar.

VNG 8 juni 2017

De jeugdregio’s laten weten ook in 2018 passende specialistische jeugdhulp te kunnen garanderen. Het programma Zorglandschap specialistische jeugdhulp voerde de enquête uit.

Wijze van inkoop

Op dit moment hebben 28 van de 42 jeugdregio’s hun activiteiten en beelden over de inkoop en contractering van specialistische jeugdhulp voor 2018 gedeeld. Ongeveer de helft van de jeugdregio’s koopt in 2018 specialistische jeugdhulp in via aanbesteding. Naast aanbesteding worden bestaande contracten verlengd, in enkele gevallen wordt gebruik gemaakt van een open house model.

Aantal contractpartners

De meeste jeugdregio’s sluiten contracten af met in totaal 51 tot 200 jeugdhulpaanbieders. De verwachting is dat alle nieuwe contracten uiterlijk 1 december 2017 rond zijn.

Meerjarige afspraken

Meer dan de helft van de jeugdregio’s sluit in 2018 meerjarige contracten af met aanbieders van specialistische jeugdhulp. De gemiddelde looptijd is drie jaar. Vrijwel alle jeugdregio’s laten weten dat de contracten (wel en niet-meerjarig) in 2018 ruimte bieden voor tussentijdse aanpassingen om innovatie en transformatie te kunnen stimuleren.

Waardering (boven)regionale samenwerking

Bij de specialistische jeugdhulp geldt dat de schaal van de jeugdregio en soms ook bovenregionale samenwerking nodig is voor voldoende slagkracht. Gemiddeld waarderen de jeugdregio’s de samenwerking binnen de eigen jeugdregio met een 7,8. De onderlinge samenwerking tussen de regio's scoort gemiddeld een 6,8.

Kansen tot verbetering

Vooral op de onderdelen Jeugdzorg+ en crisiszorg wordt bovenregionaal samengewerkt. Driekwart van de jeugdregio’s ziet kansen om de regionale en bovenregionale samenwerking te verbeteren, bijvoorbeeld door verdere uitbreiding van de onderdelen waarop wordt samengewerkt.

Ondersteuningsteam Zorglandschap specialistische jeugdhulp

Het programma Zorglandschap specialistische jeugdhulp wil bijdragen aan meer inzicht in de organisatie en ontwikkeling van specialistische jeugdhulp, daarom is deze uitvraag gedaan. Op basis van de uitkomsten benadert het ondersteuningsteam de jeugdregio’s die tegen vraagstukken in de inkoop aanlopen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.